Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, YKS'de barajın kaldırılmasına ilişkin, "Biz sınavı eleme usulünden çıkartıp puan üstünlüğüne dayalı bir başarı sıralaması sınavı haline getirdik" dedi.
Özvar, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) yeni sistemde sıfıra yakın olanların üniversiteye gireceği yönündeki iddialara ilişkin "Programa girecek olan öğrenciler ancak puanı ve sıralaması o kontenjana yetiyorsa kazanacaklar." dedi.
Türkiye'deki kontenjan artış hızının yükseköğretim sınavına giren öğrenci sayısının artış hızından daha yüksek seyrettiğini belirten Özvar, yeni sistemde sınavı eleme usulünden çıkarıp puan üstünlüğüne dayalı bir başarı sıralaması sınavı haline getirdiklerini söyledi.
Önceki sistemde 150 puanın altında kalan adayların herhangi bir kontenjana başvuramadığını hatırlatarak yeni sistemde puanı hesaplanabilen adayların programlara başvurabileceğini kaydetti.
Özvar, şöyle konuştu:
"Öğrencimiz, sınav sonucunu eline alacak bakacak kaç net yapmış, kaç puan almış? Ortaöğretim başarı puanıyla beraber toplam puanı kaç ve üniversite sınavına giren adaylar arasında kaçıncı sırada? Sonra bu öğrencilerimiz yani tercihte bulunma hakkına sahip öğrencilerimiz, sıralamasına ve puanına göre üniversiteleri tercih edecekler. Başvurmak istediği programa geçen sene en son öğrenci kaç puanla girmiş ona bakacak. Kaçıncı sırada girmiş ona bakacak sonra kendi puanı ve sıralamasına göre o tercihlerde bulunacak. Peki nasıl kazanacak? Sisteme giriş yaptıktan sonra bilgisayar programı, o kontenjana başvuran, diyelim o kontenjan 10 kişi, 100 kişi müracaat etmiş. O 100 kişi içinde puanı ve sıralaması ilk onda olan öğrenci o programı kazanacak."
YKS ile ilgili diğer ayrıntılar
Başvuruları 7 Mart’a kadar devam eden YKS’de baraj kaldırıldı, TYT’de süre 135’ten 165 dakikaya çıkarıldı. Sınavla ilgili ayrıntılar YKS Kılavuzu’nda yer alıyor ancak son yapılan değişikliklere dair ÖSYM, 2022 YKS ile ilgili yayınladığı 90 soruluk Sıkça Sorulan Sorular ile merak edilenleri cevapladı.
YKS oturumları neler?
1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunlu; 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) isteğe bağlı.
Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için ne kadar ham puan alınmalı?
TYT için adayların Temel Matematik veya Türkçe testinde en az 0,5 ham puan almaları; AYT ve YDT için ilgili testlerin en az birinden, en az 0,5 ham puan almaları gerekmekte.
TYT’nin katkısı ne olacak?
TYT’nin katkısı yüzde 40.
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ile ilgili değişiklik var mı?
Hayır, yok. OBP şöyle hesaplanacak: Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu, 5 ile çarpılarak OBP’ye dönüştürülür. Diploma notu bildirilmeyenlerin diploma notu ile 50’nin altında olanların diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacak. OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacak.
Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, eczacılık, diş hekimliği, öğretmenlik programlarına yerleştirme için başarı sıralaması şartı devam edecek mi?
Devam edecek.
Özel yetenek sınavıyla alan programlara hangi puan türüyle başvurulabilir?
TYT puanı ile başvurulabilir.