İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:31
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 18°C Nem %53
Türkçe
19 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
19 Ramazan 1445
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Giriş Yap

Ramazanda kaç farklı şekilde Kur’an okuması yapılabilir?

18.03.2024    |

Kur’an’ı Kerim’i okumak ve anlamak için Ramazan ayı güzel bir değerlendirme fırsatı. Kur’an Arapça metninin yanında mealiyle de okunmalı. Kur’an’ı içinde geçen kıssalar, mekanlar üzerinden de okuyup anlamak gerek.

Ramazan ayı aynı zamanda okuma, bildiklerimizi güncelleştirme, bilmediklerimizi öğrenme ayıdır. Peki ‘Kaç çeşit Kur’an okuması yapabilir ve bu okumaların gündelik hayatımıza katkısı neler olabilir?

Öncelikle Kur’an-ı Arapça okumak

Bir mukabele geleneği olarak hayatımıza her ramazan dâhil edilmeli. Kendimiz okuduğumuzda da sesli okuyup kelimeleri hem kulağımıza hem de zihnimize dâhil etmeliyiz. Bildiğimiz ayetleri, belki de duaları okurken, ‘dâhil et yarabbi’ deme imkânını da değerlendirmek iyi olur.

Nüzul sırasına göre okumak

Kur’an aynı zamanda Hz. Peygamberle içiçe bir kitaptır. Bu anlamda Kur’an Hz. Peygamber’e kaç şekilde, hangi anlamlarda, nasıl hitap etmiştir? sorusunu nüzul sırası üzerinden bir okuma yaparak çıkarmaya çalışmak, Kur’an bilgimize önemli bir katkı sağlayacaktır. Böylece ramazan okumalarımız hem daha anlamlı hem de dolu dolu olacaktır.

Kur'an'ı anlamıyla birlikte okumak

Bir diğer okuma biçimi de meal üzerinden yapılabilir. Meal bütün olarak okunacağı gibi sayfa sayfa veya cüz cüz de okunabilir. Bununla birlikte konu bazlı meal okumaları da yapabiliriz. Böylece ramazanın Kur’an bilgimizi geliştirme anlamında önemli bir imkân olduğunu gözlemleriz.

Kur'an'ın anlam haritasını çıkarmak

Fiiller üzerinden yapılan bir okuma ve edinilen bilgi, o fiilin Kur’an’da kaç yerde, hangi bağlamda, hangi anlamlarda geçtiğini de öğrenmeyi sağlar. Artık bundan sonraki bütün okumalarda öğrendiğimiz fiiller, Kur’an’ı hem anlama hem de anlam haritasını yavaş yavaş da olsa kısmen çıkarabilme imkânı verir. Rabbi yessir duası gereğince önce en az kullanılan fiilden başlanılabilir. Mesela ‘hasibe’ fiili, Kur’an’da hangi surelerde, hangi bağlamda, Mekkî- Medenî ayrımı ve nüzul sırası da gözeterek yapılacak bir okuma çalışması hem ramazan okumalarına önemli bir katkı hem de Kur’an-ı Kerim’i anlamayı öğrenme anlamında da etkili bir performans olacaktır.

Bir kelimenin nüans sayısı, farklı çekimleriyle sağlanan anlam açılımı ve bunun gündelik hayata yansımalarını gözlemlemek de okuyanı mutlu eder, zenginleştirir.

Bir güzel okuma biçimi de görsel sanatlara dair olabilir. Kur’an’da çok güçlü görsellik içeren ifadeler bulunmaktadır. Nitekim geleneksel sanat bunu bir biçimde formunu bulmuş ve kendi zamanlarında birçok ürünler vermiştir. Sanat gözüyle Kur’an okunduğunda açılan imkânları bulmak ve değerlendirmek de Ramazan’da Kur’an okumalarına dâhil edilebilir.

Kur'an kıssaları

Kur’an’da kıssalar da bulunmaktadır. Peygamberler, hayatları, mücadeleleri en özlü şekilde anlatılmıştır. Kur’an’da Peygamberler üzerinden yapılacak bir okuma, Ramazan’da Kur’an okumalarına dâhil edilebilir. Bunun bir başka nüansı da günümüz dili ve anlam dünyasında peygamberler farklı jenerasyonlara nasıl anlatılabilire dair imkânlar araştırılabilir. Veya konu bazlı çalışmanın kıssa-hikâye versiyonu olabilir mi diye de bir açılım sağlanabilir.

Kur'an'da geçen mekanlar

Kur’an’da beldeler, şehirler, ülkeler, mekânsal bir hareketlilik de bulunmaktadır. Belki de bu ramazan okumasına bu beldeleri harita üzerinde netleştirerek Kur’an’ın dönemsel hareketini, ne anlama geldiğini, vahiy-hareket ilişkisini ve gündelik hayatın dizaynında hareketin nasıllığına dair imkânları çıkartabiliriz. Mekân-hareket ilişkisine dair değişen anlam daireleri de bu okumalarda aşikâr olabilir.

Görüldüğü üzere Kur’an birçok okuma biçimine imkân veren bir kitaptır. Geriye bizim böyle bir motivasyonla alanlarımıza dair okumalar yapma amacımız ve imkânlarımız kalıyor. Kendimizi yetersiz görüp engel de olabiliriz, ya da besmele çekip başlayanlar sınıfına da dâhil olabiliriz. Belki de yarı yolda tükeniriz. Mesele agâh olup duyduklarımızı, okuduklarımızı Kur’an’la ilişkilendirmek ve böyle bir beceri kazanmayı önemsemektir. Her çaba makbuldür, niyet ve gayretine göre sahibine kazandırır. 

Kur’an-ı anlamaya yönelik halis niyetlerin Allah katında olumlu anlamda değerlendirileceği ve sahibine hayal dahi edemeyeceği kazanımlar sağlayacağı da aşikârdır. Bu okumaların gündelik hayatımıza katkısı da bu zaviyeden olacaktır. Hem farklı açılardan Kur’an bilgisine sahip olmak hem de hayat-Kur’an ilişkisinin zamanlar üstü imkanlarına dâhil olmak gibi bir açılım kazandıracaktır.

Y. Şafak - Nevin Meriç­

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Sesli Kitap
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Sesli Kitap
Sesli Kitap Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close