İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:53 İmsak05:16 Güneş06:43 İşrak07:23
Hava - Hava durumuAçık 13°C Nem %83
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:53
İmsak
05:16
Güneş
06:43
Giriş Yap

­Körfez basınında bu hafta 18.04.2022

18.04.2022    |

Körfez basını ve gündeminde öne çıkan haberler...

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Lübnan gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu güneşi keşfediyor

Körfez ülkeleri, yerel enerji ihtiyaçlarını karşılamak için petrol ve gaza olan bağımlılıklarını azaltmaya yardımcı olmak için tasarlanmış altyapı projeleri başlatarak yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırıyor.

Bu projelerden bazıları, Suudi Arabistan'ın toplam güneş enerjisi kapasitesini mevcut 455 megavattan 2025 yılına kadar yaklaşık 40 gigawatt artırmasını sağlayacak. Bölgenin başka yerlerinde, Katar'daki 800 MW'lık Al-Kharsaah güneş enerjisi projesinin 2022'nin ortalarında faaliyete geçmesi bekleniyor. BAE'de Dubai'deki 5.000 MW'lık Güneş Parkı ve 2.000 MW kapasiteye sahip olacak Al-Dhafra Güneş Projesi, 2030 yılına kadar kademeli olarak devreye alınacak.

Cezayir, Mısır, İran, Irak, Ürdün, BAE, Umman, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkeler de yapay zeka sistemleri de dahil olmak üzere yenilenebilir enerji sektöründe yeni teknolojilerin kullanımını hızla benimsiyor.

Suudi Arabistan’da gıda israfıyla mücadele

Suudi Arabistan’da gıda israfını azaltma projesi başlatıldı.  Proje ile yaklaşık 40 milyar SR'ye ulaşan ülkedeki atık hacminin, toplum ve hükümet yararına kullanılabilmesinin yolları açılacak. Programın amacına, gıda israfını azaltmaya yönelik çözümlere toplumun katılımını en üst düzeye çıkarmak için sürdürülebilir bir tüzel kişilik tarafından mali destek, bilgi, lojistik destek ve kaynakları sağlayarak ulaşmak hedefleniyor.

Kuveyt’ten Mısır-Sudan Demiryolu Projesine destek

Mısır ve Kuveyt, Mısır'ı Sudan'a bağlayan potansiyel bir demiryolu üzerinde birlikte çalışma konusunda anlaştılar. Mısır Uluslararası İşbirliği Bakanlığı, Kuveyt'in resmi yardım kuruluşu ile anlaşma imzaladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iki tarafın Mısır'ı güney komşusu Sudan'a bağlayan 570 kilometrelik potansiyel bir demiryolu sistemi ile ilgili fizibilite çalışmaları yürüteceği belirtildi.

Mısır ve Sudan arasındaki demiryolu ilk olarak 2010 yılında önerildi, ancak 2018'de yeniden ilgi gördü. Mısır hükümeti, demiryolu sistemini iyileştirmek ve kazaları azaltmak için geçen yıl Afrika ile bir anlaşma imzaladı.

Lübnan’da mum ışığında sahur

Ramazan ayı, sahur vakti aileyi ve arkadaşları bir araya getirir. Sahur oruçlu insanlar için, bir yandan namaz kılmak, diğer yandan uzun bir günün ardından ihtiyaç duydukları sakin bir dinlenme süresi için kaçırılmaz bir zaman olur. Ancak Lübnan’daki elektrik kesintisi sebebiyle sahur eski günlerde olduğu kadar hazırlık yapılmadan geçiriliyor. Jeneratör sahipleri tarafından mahallelere verilen elektriğin süresi gece yarısından önce sona eriyor. Bu nedenle, Lübnanlıların büyük çoğunluğu 23.00’da jeneratörler kapatılmadan önce evlerine dönüyor. Lübnan’daki elektrik kesintileri sorunu, insanların günlük yaşam tarzını etkiliyor. Kırsal alanda yaşayanlar, elektrik kesintisi nedeniyle bazı gıda maddelerini buzdolabında saklayamamakta.

Libya’da geleneksel bir Ramazan lezzeti: Bezin

Libya’nın başkenti Trablus'ta büyük bir mutfaktaki masada, kubbe şeklinde yapılmış düzinelerce hamur dizili duruyor. Hamurlar kullanılarak şefler tarafından yapılan “bezin” adlı geleneksel Libya yemeği Ramazan ayında ailelere ve yolda iftarını açmak zorunda kalan oruçlulara dağıtılıyor. Bezin, domatesli yahninin ortasında servis edilen, arpa unundan hazırlanan büyük bir hamurdan oluşan bir yemek. Bezin hazırlanırken pişmiş ve kalın hamur tahta kaşıkla saatlerce karıştırıldığı ve yoğrulduğu için zahmetli bir lezzet. Karmaşık ve zorlu işlemler gerektiren üretiminin zorluğu, hayır severlerden bazılarını Ramazan ayı boyunca bu meşhur yemeği birçok kişiye ulaştırmak için yemek dağıtım girişimini başlatmaya sevk ediyor. Aşçılar günde yaklaşık 200 öğün yemek hazırlıyorlar ancak yine de talebi karşılayamıyorlar.

Kızıldeniz’de su altı yaban hayatı şaşırtıyor

Ulusal Yaban Hayatı Merkezi, Mekke eyaletinin Tihamah bölgesinde bulunan Al-Qunfudah yakınlarındaki Kızıldeniz kıyılarında beş nadir balina görüldüğünü duyurdu.

Bu balinaların gözlemlenmesi ve belgelenmesi, bilimsel araştırma faaliyetleri yürütmek ve deniz yaşamını incelemek için 126 araştırmacıyı bir araya getiren 19 haftalık bir keşif gezisi olan Kızıldeniz On Yıl Seferi'nin bir parçası.

Aynı merkez başka bir paylaşımında Kızıldeniz keşif gezisi sırasında ortaya çıkan ve annelerinin yanında yüzen birkaç benekli yunusun videosunu yayınlayarak, “Gezi sırasında 2 binden fazla yunus gördük ve genellikle sayıları 80’e varan gruplar halinde dolaşıyorlardı” açıklamasında bulundu. Merkez ayrıca, yunusların denizlerde ve okyanuslarda yaşadığına, birkaç türünün de tatlı suda yaşadığına dikkati çekti.

Aynı keşif gezisi sırasında, denizin dibindeki sonar radarlar, 500 metre derinliğinde bir uçurum tespit etti. Uçurumun üst kısmında, çok sağlıklı mercan resifleri ve çekiç başlı köpekbalığı da dahil olmak üzere birçok balığın bulunduğu gözlemlendi.

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close