Pamuk üreticisi bölgelerde ekim mesaisi başladı. Çiftçilerin geçen sezon artan pamuk ekimi ilgisinin devam ettiği görülüyor.
Güneydoğu Anadolu, Ege Bölgesi ve Çukurova’da ‘beyaz altın’ pamuk için ekim mesaisi başladı. Dünyada son yılların en yüksek fiyatlarını gören pamukta yeni sezon için üreticinin ilgisi yüksek. Tarlalardaki hummalı çalışmalar bölgelere göre mayıs ayı ortasına kadar devam edecek.
Milliyet'te yer alan habere göre, genel olarak pamuk ekim alanlarının kuraklıktan etkilenmediği belirtilirken, bu yıl yeni bir üretim rekoruna işaret ediliyor. Buna göre Türkiye’de, şimdiye kadar en iyi sezonlarında 900 bin ton lifli pamuk üretimi yapılmıştı. Bu sezon ise üretimin 1 milyon ton olabileceği ifade ediliyor.
Pamuk ekim alanının ise son 15 yıl içindeki en yüksek orana erişerek 550 bin hektara ulaşması öngörülüyor. Türkiye’nin yıllık 1 milyon 600 bin ton tüketiminin 1 milyon 800 bin tona çıktığı belirtilirken, bu aşamada ithalat oranının azaltılmasının önemine dikkat çekiliyor.
Türkiye’nin stratejik ürünlerinden olan pamuk, ülkenin ihracatta elinin en güçlü olduğu tekstil sanayi başta olmak üzere onlarca sektörde kullanılıyor. Ekim alanlarının 2020 yılında yüzde 40 gibi bir oranda azalarak, son 30 yılın en düşük değeri olan 353 bin hektara düşmesi sanayicileri de harekete geçirmişti. Pamukta üreticinin daha çok gelir elde etmesini sağlayacak öneriler gündeme getirilmişti. Bu sayede 2021 sezonunda önemli bir üretim artışı dikkat çekmişti.
Türkiye’nin, 40’tan fazla sanayi kolunu harekete geçirdiği bilinen pamukta kendine yeterlilik oranı, tüketimin de artmasıyla düşüş gösterdi. Mevcut koşullarda yüzde 50 yeterlilik oranı varken, geri kalanı ithal ediliyor. Lif pamuk üretiminin yıllık 1 milyon tona çıkarılmasıyla yeterlilik oranı da yüzde 60 seviyesini görebilir.
TÜİK verilerine göre, 2018’de 976 bin ton lif pamuk üretimi yapılırken, bu oran 2019’da 814 bin, 2020’de 656 bin, 2021’de ise 832 bin oldu. Pamukta yeterlilik oranının yüzde 70 seviyesine çıkarılması ve bu seviyenin korunması hedefleniyor.