Her yıl 250 bin kişi inme geçiriyor, uzmanlar hareketsiz yaşamdan uzak durulmasını hatırlatarak uyarıyor: TV karşısında uzun saatler geçirmeyin.
Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, Türkiye genelinde yaklaşık 3 milyon inme geçirmiş kişi bulunduğunu ve bu rakama her yıl 250 bin kişinin daha eklendiğini açıkladı.
“İnme nadir değildir. Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kadar inme geçirmiş kişi var ve bunlara her yıl bir çeyrek milyon daha ekleniyor. İnme ölüme yol açabilir ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında üçüncü sıraya kadar çıktı. Modernleşme ve nüfusun yaşlanmasına bağlı olarak inme sıklığı giderek de artacak. Şişmanlık, Hareketsizlik, sigara tüm damarsal hastalıklar gibi inme için de risk.
Hareket önemli
Yaşlılıkla artan kemik, kas, eklem sağlığını korumanın yolu hareketli olmaktan geçer. Diğer taraftan, fiziksel hareketsizlik sadece obezlerde değil, fazla kilolu ve normal kilolularda da erken ölüm riskini arttırır. Hareketli bir yaşam ile inme önlenebilir. Hareket; arabaya binmek yerine yürümek, bisiklete binmek, asansör yerine merdivenden çıkmak, ev işi yapmak, bahçe ile ilgilenmek veya alışveriş yapmak demek oluyor. Orta şiddetli aktivite ise terlemektir.
Hızlı yürümek veya yavaş tempoda koşmak, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaşından bisiklet sürmek orta şiddetli aktivitelere örnek verilebilir. Haftada beş gün, yarım saat orta yoğunlukta fiziksel aktivite sağlık için önemli bir adımdır. Hareketsiz yaşam giderek artan oranda modern diye tabir edilen toplumlar için en önemli problemler listesinin başına geçmiştir. Televizyonun karşısında elde kumandayla oturmak inme için büyük risk.”
Şu belirtiler varsa dikkat!
“El, bacak, vücudun bir veya iki tarafında kuvvet kaybı, görme kaybı, baş dönmesi, dengesizlik, çift görme, beceriksizlik, istemsiz hareket ve yürüyememe inme sonucu gelişebilir. Ani hafıza kaybı, epilepsi nöbeti, ciddi baş ağrısı ve komaya kadar bilinç sislenmesi ve kaybı da inmeye bağlı oluşabilir. Bu belirtiler varsa hemen 112’yi aramak gerekir.”
Hürriyet