Dünyanın her bir yanında insanların sevinç dolu olduğu özel günler var. Her yıl belirli tarihlerde kutlanan bu özel günlerin tümüne ‘‘bayram’’ deniliyor.
Bayram günleri, toplumların ortak sevinçlerini paylaşabildikleri, birlik ve beraberlik kurabildikleri, küçüklerin büyüklerini ziyaret ettikleri güzel vakitler. Bayramlar tüm güzelliklerinin yanı sıra toplumların aidiyet duygularını da kuvvetlendirici etkiye sahip.
İslam dininde Allah (CC)’ın kullarını mükafatlandırdığı iki bayram mevcuttur. Bunlar; Ramazan ve Kurban Bayramları.
Medine’ye hicret edildikten sonra hicretin 2. yılında Îdü’l-fıtr (Ramazan) ve Îdü’l-adhâ (Kurban) bayramları gelmiştir. Ramazan ayını oruçla geçiren mü’minler sonraki ay olan Şevval ayının ilk üç gününü bayram olarak kutladıklarından ve bayram öncesi fitre (fıtır sadakası) verildiğinden bu bayrama Ramazan Bayramı ya da Fıtır Bayramı denilmiştir.
Hicri takvimin son ayı olan Zilhicce’nin onunda başlayan ve dört gün devam eden Kurban Bayramı ise bu günlerde kurban kesildiğinden bu ismi almıştır.
Bugünler sevinç günü olmakla beraber Müslümanlar büyük bir mutluluk içerisinde olurlar. Bu mukaddes günleri sıradan bir günden farklı kılmak içinse Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAS.)’in bazı sünnetleri vardır.
Her haliyle ümmetine örnek olan Peygamber Efendimiz (SAS.)’in Kurban Bayramı için tavsiyeleri;
· Erken Uyanmak
· Dişlerini Temizlemek
· Güzel Koku Sürünmek
· Elbiselerinin En Güzelini Giyinmek
· Sevinçli ve Neşeli Görünecek
· Yüzük Takmak
· Tatlı Bir Şey Yemek
· Kurbanın Kesilmesini Beklemek
· Sabah Namazını Camide Kılmak
· Namaza Giderken Tekbir Getirmek
· Güler Yüzlü Selam Vermek
· Sadaka Vermek
· Kabir Ziyareti Yapmak