AB ülkeleri, önceki kararlarıyla çelişen adımlar atmak zorunda kalıyor. Nükleerden ayrılış hamleleri gözden geçirilirken tamamen terk edilmesine karar verilen kömüre dönüş başladı.
Avrupa Parlamentosu kararıyla 2023’ün başında doğal gaz ve nükleer artık yeşil enerji statüsünde olacak. AB Komisyonunun taslağında, çevreye zarar vermeyen ve atıklarını güvenli biçimde tasfiye edebilecek nükleer enerji santral yatırımları yeşil ve sürdürülebilir ekonomik aktivite olarak sınıflandırılıyor. Söz konusu nükleer santrallerin yeşil yatırım sayılması için ise 2045’ten önce ruhsat almaları gerekiyor.
Kömüre dönüş
Kömüre dönecek Avrupa ülkeleri arasında Fransa, İtalya, İspanya, Avusturya, Çekya, Macaristan ve Hollanda var. Kömür ithal edilmeyecek olmasından oluşacak boşluğun Avustralya, Endonezya, ABD ve Güney Afrika’nın aralarında bulunduğu ülkeler aracılığıyla kapatılması hedefleniyor. Ayrıca AB ülkelerinde, yeşil enerjiye geçiş kapsamında kapatılması öngörülen bazı santralların faaliyetlerine devam etmesi yönünde kararlar artarken, bazı ülkelerde kapatılmış santrallar yeniden açılıyor.

Öte yandan, Dünyanın kömür tüketimi 2022'de, yaklaşık on yıl önce ulaştığı rekor seviyeye geri dönmesi bekleniyor. Rus yakıtına uygulanan yaptırımlara kömürün önemli bir alternatif olarak ortaya çıkmasıyla küresel tüketiminin 2022'de 8 milyar tona çıkarak 2013'teki rekora geri dönmesi bekleniyor.
Rus kömürüne Avrupa Birliği'nin bu ay başlayan yasağı, Endonezya, dahası Avustralya gibi diğer ülkelerden AB’nin talebini artıracak.
Bu arada AB’nin Rus boru hattı yoluyla gaz ithalatını başka ülkelerden sıvılaştırılmış doğal gazla değiştirme planları, AB dışındaki diğer ülkelere tüketmeleri için daha az gaz bırakarak onları daha fazla kömür kullanmaya zorlayacak.
Dünya