Çocuklar ve ergenler arasında artan dijital bağımlılık eğilimi beraberinde birçok riski de ortaya çıkartıyor.
Prof. Dr. Levent Eraslan, çocuk ve ergenlerin yaz tatilinin de vermiş olduğu rahatlıkla, dijital medya araçlarında daha fazla vakit harcamaya başladığını dile getirdi.
Eraslan, “Aileler, çocuklarının güvenliği için kriminal zaman dilimine dikkat etmeli. 02.00-05.00 saatleri arasını kapsayan zaman diliminde online suç bağlantıları gerçekleşiyor. Özellikle gece saatlerinde çocuğunuzun sosyal medya ağlarındaki faaliyetlerini ve gönderilerini takip edin. Her türlü dijital güvenlik problemi söz konusu. Savunmasız çocuklarımıza, dijital dünyanın tehlikelerinden korunma yollarını öğretmek konusunda en büyük görev ise ebeveynlere düşüyor” uyarısı yaptı.
Tamamen uzaklaştırmak yerine birlikte çözüm
Çocukların, dijital dünyadan tamamen uzaklaştırılmasının bir çözüm yolu olmadığını söyleyen Eraslan, “Çoğu zaman yapılan en büyük hatalardan biri de dijital dünyanın getirebileceği zararlara odaklanarak çocuğu tamamen uzaklaştırmaya çalışmak ve faydalarından mahrum bırakmaktır. Çocuğunuzun dijital tüketici konumundan üretici konumuna geçmesini sağlayabilirsiniz” dedi.
İnternet ve sosyal medyada güvenlik için nelere dikkat edilmeli?
Yetişkinlerin dikkat etmesi gerektiği gibi çocuklarına da hatırlatması gereken önemli ayrıntılar var:
* Kişisel bilgilerin, cihaz şifrelerinin ve internet hesap bilgilerinin yabancılarla paylaşılmamasının yanısıra internet işlemleri için güçlü şifreler belirlenmeli. Doğum günü gibi özel gün tarihlerinden isminizin ya da sevdiklerinizin isminin yer aldığı tahmin edilebilir şifrelerden uzak durulmalı.
* Yeni bir bilgisayar, cep telefonu veya tablet gibi cihaz alınıp kullanılmaya başlandığı zaman, eski cihazdaki tüm veriler silinip cihaz fabrika ayarlarına geri döndürülmeli.
* Güvenli internet bağlantıları kullanılmalı ve güçlü şifreler belirlenmeli. Sahip olunan Wi-Fi ağına bağlanan cihazlar kontrol edilip, ağa giren yabancı cihazlar şikâyet edilmeli, Wi-Fi şifresi mutlaka değiştirilmeli.
* Kullanılan cihazları güncel tutularak, virüs koruma programlarıyla korunmalı. Dışarıdayken farklı bir Wi-Fi ağına bağlanıldığında, ağ bağlantısı ile hangi bilgilerin paylaşıldığı öğrenilip, güvenilir olmayan ağlara bağlanılmalı, çok zorunlu olmadıkça yabancı Wİ-Fİ ağları kullanılmamalı.
* İnternet alışverişleri bilinen, web sitelerinden yapılmalı, adını ilk kez duyulan ya da TLS, SSL gibi güvenlik sertifikaları bulunmayan alışveriş sitelerinden alışveriş yapılmamalı.
* Ödeme sayfalarında web sitesi adreslerinin “https” ile başladığından emin olunarak işlem yapılmalı, “hesabınız çalındı” diyerek arayan kişilere itibar edilmemeli. Arayan numaralar müşterisi olunan banka ve savcılığa bildirilmeli.
* Cep mobil, web mobil gibi kullanılan banka programlarına ait online bankacılık şifreleri banka yetkilileri dahil hiç kimseyle paylaşılmamalı.
* Adı yeni duyulan ve daha önce işlem yapılmayan bir web sitesine üye olunmadan önce gizlilik politikası metni mutlaka okunmalı.
* İnternet dolandırıcılığına karşı alınan bu tedbirler ailedeki çocuklar ile yaşlılara sık sık iletilip bilgilendirilerek tedbirlerden haberdar edilmeli.
Milliyet