İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23 Öğle13:14
Hava - Hava durumuAçık 18°C Nem %62
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
İşrak
07:23
Giriş Yap

İnternette kriminal saatlere dikkat!

19.08.2022    |

Çocuklar ve ergenler arasında artan dijital bağımlılık eğilimi beraberinde birçok riski de ortaya çıkartıyor.

Prof. Dr. Levent Eraslan, çocuk ve ergenlerin yaz tatilinin de vermiş olduğu rahatlıkla, dijital medya araçlarında daha fazla vakit harcamaya başladığını dile getirdi.

Eraslan, “Aileler, çocuklarının güvenliği için kriminal zaman dilimine dikkat etmeli. 02.00-05.00 saatleri arasını kapsayan zaman diliminde online suç bağlantıları gerçekleşiyor. Özellikle gece saatlerinde çocuğunuzun sosyal medya ağlarındaki faaliyetlerini ve gönderilerini takip edin. Her türlü dijital güvenlik problemi söz konusu. Savunmasız çocuklarımıza, dijital dünyanın tehlikelerinden korunma yollarını öğretmek konusunda en büyük görev ise ebeveynlere düşüyor” uyarısı yaptı.

Tamamen uzaklaştırmak yerine birlikte çözüm

Çocukların, dijital dünyadan tamamen uzaklaştırılmasının bir çözüm yolu olmadığını söyleyen Eraslan, “Çoğu zaman yapılan en büyük hatalardan biri de dijital dünyanın getirebileceği zararlara odaklanarak çocuğu tamamen uzaklaştırmaya çalışmak ve faydalarından mahrum bırakmaktır. Çocuğunuzun dijital tüketici konumundan üretici konumuna geçmesini sağlayabilirsiniz” dedi. 

İnternet ve sosyal medyada güvenlik için nelere dikkat edilmeli?

Yetişkinlerin dikkat etmesi gerektiği gibi çocuklarına da hatırlatması gereken önemli ayrıntılar var:

* Kişisel bilgilerin, cihaz şifrelerinin ve internet hesap bilgilerinin yabancılarla paylaşılmamasının yanısıra internet işlemleri için güçlü şifreler belirlenmeli. Doğum günü gibi özel gün tarihlerinden isminizin ya da sevdiklerinizin isminin yer aldığı tahmin edilebilir şifrelerden uzak durulmalı.

* Yeni bir bilgisayar, cep telefonu veya tablet gibi cihaz alınıp kullanılmaya başlandığı zaman, eski cihazdaki tüm veriler silinip cihaz fabrika ayarlarına geri döndürülmeli.

* Güvenli internet bağlantıları kullanılmalı ve güçlü şifreler belirlenmeli. Sahip olunan Wi-Fi ağına bağlanan cihazlar kontrol edilip, ağa giren yabancı cihazlar şikâyet edilmeli, Wi-Fi şifresi mutlaka değiştirilmeli.

* Kullanılan cihazları güncel tutularak, virüs koruma programlarıyla korunmalı. Dışarıdayken farklı bir Wi-Fi ağına bağlanıldığında, ağ bağlantısı ile hangi bilgilerin paylaşıldığı öğrenilip, güvenilir olmayan ağlara bağlanılmalı, çok zorunlu olmadıkça yabancı Wİ-Fİ ağları kullanılmamalı.

* İnternet alışverişleri bilinen, web sitelerinden yapılmalı, adını ilk kez duyulan ya da TLS, SSL gibi güvenlik sertifikaları bulunmayan alışveriş sitelerinden alışveriş yapılmamalı.

* Ödeme sayfalarında web sitesi adreslerinin “https” ile başladığından emin olunarak işlem yapılmalı, “hesabınız çalındı” diyerek arayan kişilere itibar edilmemeli. Arayan numaralar müşterisi olunan banka ve savcılığa bildirilmeli.

* Cep mobil, web mobil gibi kullanılan banka programlarına ait online bankacılık şifreleri banka yetkilileri dahil hiç kimseyle paylaşılmamalı.

* Adı yeni duyulan ve daha önce işlem yapılmayan bir web sitesine üye olunmadan önce gizlilik politikası metni mutlaka okunmalı.

* İnternet dolandırıcılığına karşı alınan bu tedbirler ailedeki çocuklar ile yaşlılara sık sık iletilip bilgilendirilerek tedbirlerden haberdar edilmeli.

Milliyet

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Aynadaki İnsan
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Aynadaki İnsan
Aynadaki İnsan Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close