İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:59 Yatsı21:28 İmsak04:30 Güneş06:05 İşrak06:45 Öğle13:07 İkindi16:55
Hava - Hava durumuAçık 21°C Nem %48
Türkçe
14 Şevval 1445 23 Nisan 2024 Salı
14 Şevval 1445
İkindi
16:55
Akşam
19:59
Yatsı
21:28
İmsak
04:30
Güneş
06:05
İşrak
06:45
Öğle
13:07
Giriş Yap

Okula ilk adım fobiye dönüşmesin

25.08.2022    |

Her okul açılışında bazı öğrenciler, ağlayarak, öfkelenerek ve karın ağrısı olduğunu belirterek okula gitmeyi reddediyor. Okul fobisi denilen bu duruma akran zorbalığından boşanmaya kadar birçok etken neden olabiliyor. Sorunun çözümünde aile, öğretmen ve rehberlik uzmanının ortak yol haritası belirlemesi çok önemli.

Uzun yaz tatilinin ardından birçok öğrenci okula uyum sorunu yaşayabiliyor. Okula gitmek istememek, sürekli ağlamak, kendini hasta hissetmek, öfkelenmek bu sorunların başında geliyor. Yoğun bir kaygı ve korkudan kaynaklanan ve beraberinde okula gitmeyi reddetme boyutuna gelen bu duruma okul fobisi deniliyor.

 

Saldırgan tutum sergileniyor

Okul fobisi nedir?

Okul fobisi, öğrencilerin okula gitme durumu ile karşı karşıya kaldığında gözle görülür organik bir neden olmaksızın aşırı korku, sinirlilik, hasta hissetme hali vb. belirtiler sergilemesi; okulda olmakla ilgili yoğun bir kaygı ve korku duyması ve okula gitmeyi reddetmesidir. Genç nüfusta yaklaşık yüzde 2-5 oranında görülen okul fobisi, 5-15 yaşları arasında yaygındır.

 

Hangi belirtilerle ortaya çıkıyor?

Okul fobisine sık sık karın ağrısı, mide bulantısı, sabah kusması, baş dönmesi, terleme, titreme, sık tuvalet ihtiyacı, öfke nöbetleri psikolojik zorlukların ve astım, egzama gibi fizyolojik rahatsızlıkların eşlik ettiği görülüyor. 

Çocuklarda ayrıca solgun, endişeli, üzgün ya da kızgın bir ruh hali de gözlenebiliyor. Fakat aile evde kalmasına izin verdiğinde bu tepkiler hızla ortadan kaybolabiliyor. Evde kalmaya izin verilmeyip ikna ya da zorlama yoluyla okula gönderildiklerinde ise çocuklar farklı tepkiler verebiliyorlar. Kimi çocuklar okulda saldırgan davranışlar sergilerken kimileri de içe çekilebiliyor; akranları ve öğretmenleriyle ilişki kurmaktan kaçınabiliyor.

 

Birçok nedeni var

Okul fobisinin altında neler yatıyor?

Okul fobisinin nedenleri çeşitlilik gösteriyor. Bunlardan ilki ayrılık kaygısına bağlı kaçınma tepkileridir. Örneğin çocukların anne-babaları ile bağımlılık ilişkisi içinde olmaları halinde okul fobisi geliştirdikleri görülebilir. Ayrılık kaygısı, bazen sevilen bir aile ferdinin kaybını takiben de gelişebilir. 

Okulda, okul servisinde ya da dijital alanda akran zorbalığı; arkadaşlar, öğretmenler ya da diğer okul personeliyle yaşanan olumsuz ilişki deneyimleri; iletişim problemleri ve sosyal kaygı yaşantıları da okul fobisinin bir nedeni olabilir. Başarıya ve mükemmelliğe aşırı vurgu yapan bir okul kültürü, öğretmen tutumu da başarısızlık korkusunu tetikleyerek okuldan kaçınma davranışıyla sonuçlanabilir. 

Göçe bağlı sebeplerle ortaya çıkan dil ve kültür farklılıkları; akranların ayrımcı ve dışlayıcı tutumları rol oynayabilir. Çocuklar evde oyun oynamak, sosyal medyada vakit geçirmek gibi benzeri durumlar daha cazip geldiğinden okula gitmeyi reddedip, evde kalmak isteyebilir. 

Ayrıca yeni bir kardeşin dünyaya geldiği, kıskançlığın yoğun olduğu aile iklimlerinde okula gitmek ebeveynin ilgi ve sevgisini kaybetme düşüncesiyle eşleşerek okul fobisini tetikleyebilir. Boşanma da çocuğun okula gitme isteğinin önüne geçebilir.

­

 

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close