Geçtiğimiz Haziran ayında, Necef Çölü'ndeki Bedevi şehri Rahat'ta 1200 yıl öncesine ait eski bir cami ortaya çıkarıldı. 2019'da da yedinci ve sekizinci yüzyıllara tarihlenen başka bir cami ortaya çıkarılmıştı.
Hem önceki hem de yeni cami keşiflerinin, bölgenin Hıristiyanlıktan İslam'a geçiş yaptığını gösterdiği ve bulunan ilk kalıntıların kiliselere ait mermer sütunlar olduğu ifade edildi. Kazı çalışmaları devam ederken, camilerin restore edilerek tarihi eser olarak korunacağı belirtildi.
Bu iki cami dünyanın en eskileri arasında ve İslam'ın 1.200 yıldan uzun süredir bölgede varlığının kanıtı.
Rahat'ın nüfusu, tamamı Müslüman olan ve çoğu bu büyük keşifte yer alan yaklaşık 75.000 kişiden oluşuyor. İki cami Emevi döneminin sonunu ve Abbasi Halifeliğinin başlangıcını, yani MS 636 yılında İslam'ın gelişini işaret ediyor.
Camiler şehri genişletmek ve yeni konutlar inşa etmek için inşaat çalışmaları sırasında keşfedildi.
Ocak ayında Rahat şehrinde kazı çalışmalarına başladı. Bizans dönemi ile modern İslam dönemi arasındaki döneme tarihlenen çeşitli yerler ve kalıntılar bulundu.
Tarih ve arkeoloji uzmanları, "Bu keşifler, Emevi halifeliği dönemindeki M.S. yedinci ve sekizinci yüzyıllara kadar dayanıyor. Bu zaman dilimi birçok fetihlere tanık oldu ve Necef çölünün kazıların yapıldığı şehirlerden biri olan Beersheba, eski zamanlarda İslam lideri Amr İbn el-As'ın(Rh.) karargahıydı." açıklamasını yapıyor.
Bölge o dönemde Müslümanlar tarafından iskan edilmişti. Camilere, tarım köylerine ve antik sabun fabrikasına ilişkin bu keşifler, bölgenin o dönemde son derece önemli bir tarım alanı olduğunun kanıtı.
Kazı çalışması yapılan alandaki her tepe, o döneme ait evler ve kalıntılar ortaya çıkardı. Kazılar devam ediyor, bu da bölgedeki Emeviler dönemine ilişkin boşlukları dolduracak yeni bilgilere sahip olunacağı anlamına geliyor.
Keşfedilen camiler, eski zamanlardan beri Filistinlilerin Necef'de yaşadığını, ibadethanelerini ve ekili topraklarını inşa ettiğini doğruluyor. Bu keşiflerle birlikte resmi anlatı değişti. Necef Çölü, Gazze Şeridi, Batı Şeria, Ürdün ve Mısır'ı birbirine bağlayan çok stratejik bir konumda. Şimdi ise aynı zamanda önemli bir arkeolojik alan haline geldi.
23 Ağustos'ta geçmişi 1.200 yıldan daha eski olan bir çöl konağı da ortaya çıkarılmıştı.