Uzmanlara göre yalnızlık ve depresyon arasında çift taraflı bir bağ söz konusu. Yalnızlık depresyonu, depresyon da yalnızlığı tetikleyebiliyor.
Diğer taraftan yalnızlığın oluşturduğu depresyonun sadece ilaçlarla tedavisi de yalnızlığın kendisi giderilmeden sorunu çözemiyor.
Araştırmalara bakılırsa antidepresan kullananların önemli bir bölümü ilaçların oluşturabileceği “duygusal körleşme” sorunu nedeniyle aileleri ve arkadaşları dahil hayatlarındaki pek çok insandan ciddi bir “kopuş süreci” yaşıyor.
Yalnızlıkla gelen kaygı
Psikoterapist Dr. Mike Dow’a göre, yalnızlık sadece depresyon için değil, ruhsal gerginlik, kaygı ve anksiyete sorunları için de önemli bir tetikleyici ya da hazırlayıcı.
Yalnızlık dünyasında hissedilen “derin soyutlanmışlık hali”, o kişinin dünyayı daha tehlikeli görmesine, kendisini daha kötü hissetmesine ve bazen giderek ağırlaşan güvensizlik sarmalı içine girmesine de yol açabiliyor.
Uzamış yalnızlıklar tıpkı depresyon gibi kaygı sorununu da tetikleyebiliyor.
300 binden fazla insanın dahil olduğu, 148 araştırmanın incelendiği büyük bir metaanaliz çalışması, “derinleşmiş ve uzamış yalnızlığın” ömür süresini de kısaltabileceğini gösteriyor. Bu metaanalize bakılırsa aşırı yalnızlık sigara ve obeziteden neredeyse 2 kat daha fazla ölümcül!
Aynı çalışmada güçlü sosyal ilişkilerin ise hayatta kalma oranını yüzde 50 arttırdığı saptanmış durumda.
Bellek zayıflığı
Dow; “Yüz yüze ilişkiler sadece duygusal sağlığımız için değil, beyinlerimiz için de önemlidir.” diyor.
Orta yaşın üzerinde 800’den fazla insanı kapsayan ve yıllar süren bir araştırma, yalnızlığın Alzheimer riskini ikiye katlamasının yanında başka bilişsel bozukluklara da yol açabileceğini de net ve açık olarak gösterdi.
Çözüm; dostlukları artırmak bırakmamak
İnsanlar yaşlandıkça komşularıyla sosyalleşmeye, gönüllü projelere ve dini programlara katılmaya yani çoğalmaya daha yatkın hale geliyor.
Bu nedenle bir aileyle birlikte aynı çatı altında yaşamakla sınırlı değil, etrafımızdaki “diğerleri”yle de güçlü ve güvenli sosyal bağlar kurmak öneriliyor.
Sahip olunan “arkadaş” sayısından çok daha önemli olan şey sahip olunan “yakın arkadaş”larınızın sayısı.
Hürriyet