Sonbahar yağışlarıyla birlikte mantar arama toplama faaliyetleri hızlanırken bilinmeyen ya da bilindiği sanılan türlerin toplanıp yenmesi sonrasında ciddi zehirlenmeler yaşanıyor.
Özellikle doğada yetişen mantarların iyi tanımayan kişilerce toplanıp, tüketilmesi ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere yol açıyor.
Son bir ay içerisinde yedi ilde mantardan zehirlenen 57 kişiden 5'i hayatını kaybetti.
Türler karıştırılıyor, benzerlikleri ayırt edilemiyor
Prof. Dr. Aysun Pekşen, mantar zehirlenmelerine dikkati çekerek, "Doğa mantarları sadece uzmanlar tarafından toplanmalı" uyarısında bulundu.
"Mantarları iyi tanımayan toplayıcılar tarafından yenilebilen ve zehirli mantarlar kolaylıkla karıştırılabilmekte. Doğa mantarları toplama mevsimi başladı. Bu dönemde artan mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olunmalı. Doğa mantarları sadece uzmanlar tarafından toplanmalı. Mevsim itibariyle mantarların oldukça fazla olduğu bir dönemdeyiz. Karadeniz Bölgesi olarak çok büyük bir mantar zenginliğimiz var.
Ancak mantar toplarken, mantarları çok iyi tanıyıp bildiğimiz mantarları toplamamız gerekiyor. Çünkü, doğa mantarlarındaki en büyük tehdit zehirli mantarlarla, yenilebilir mantarların karıştırılmasıdır. Yüzün üzerinde zehirli mantar var, bunların 10'u ciddi anlamda ölümcül. Bilinçsizce mantar toplamak ve tüketmek tehlikeli olabiliyor."
Yanlış inanışlar
Halk arasında, mantarın zehirli olup olmadığını anlamak için "Ağaç kütüğünde yetişiyorsa ya da tam tersi çayırda yetişiyorsa zehirsizdir, gümüş kaşığı koyarsanız kararırsa zehirlidir, pişirildiğinde zehiri kaybolur, yoğurtma tüketilmeli" gibi inanışlar olduğunu söyleyen Pekşen, "Bu tip inanışlarla hareket etmek çok sakıncalı durumlar ortaya çıkarabiliyor. Doğadan toplanan mantarlarda bir tane bile zehirli tür araya karışmış olsa zehirlenme söz konusu olabiliyor" dedi.
Zehirlenme belirtileri neler?
Belirtiler mantardaki zehir türüne göre değişim gösterse de yedikten 2 ya da 6 saat sonra ortaya çıkabiliyor. İki saat sonra sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma başlıca belirtiler arasında. Altı saat sonra ise kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı zehirlenmenin ilk belirtileri olarak ortaya çıkıyor.
‘Karaciğer yetmezliği olabilir’
Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Dr. Fuat Ekiz, mantardan zehirlenmenin ölümcül olabileceğine dikkat çekerken, şu bilgileri verdi: “Doğada yaklaşık 5000 mantar türü var, 100’ü zehirli. “ Köy göçüren" dediğimiz bir grup, ölüm ile seyreden bir mantar zehirlenmesi oluşturuyor. Hastanın beslenip beslenmediğini tespit etmemiz lazım. Tükettikten 4 gün sonra hastalarda karaciğer veya böbrek yetmezliği başlayabiliyor. Kısa sürede hastaneye yatırıp, uygun serum tedavilerini verdikten sonra; 4. günden itibaren karaciğer nakli ünitesi olan yerlere yönlendirilmeliler.”
Milliyet