Sağlıklı yaşam için düzenli ve yeterli uyku oldukça önemli. Kaliteli bir uyku, zihinsel sağlığı, fiziksel sağlığı ve hayat kalitesini korumaya destek olmakta.
Günümüzün, dolayısıyla hayatımızın üçte birini uykuda geçiriyoruz. Yeterli ce dengeli bir uyku hem biyolojik hem psikolojik ihtiyaçlarımız açısından son derece önemli.
Uyku anne karnından itibaren başlıyor. Anne karnındaki bebekler zamanlarının neredeyse tamamı uykuda geçirir. Bebek doğduğu zaman 24 saatin çok büyük bir kısmı uykuda geçer. Yaş ilerledikçe uyku süresi azalır.
Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Yücel Ağargün, özellikle bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için uykuya ihtiyaçlarının olduğunu belirtti.
Ağargün; “Bebekler ve çocuklar için çok önemli olan büyüme hormonu derin uykuda salgılanır. Bir bebek derin uykuda ne kadar çok uyursa, büyüme hormonu o kadar çok salgılanır. Hem beyinde sinir gelişimi artıyor hem de büyüme hormonunun etkisiyle vücutta bedensel gelişim sağlanmış oluyor.” dedi.
Uyku vücut sistemlerini yavaşlatarak ve rahatlatarak, kalktığımızda kendimizi fiziksel olarak daha güçlü hissetmemizi sağlar. Kaliteli ve düzenli uyku size canlılık katarken güne enerjiyle başlayıp verimliliğinizi arttırır, sosyal ve sağlıklı olmanıza katkıda bulunur.
Peki yetişkin bir birey günde kaç saat uyumalı?
Ağargün uyku süresine ilişkin olarak, “Küçük bebekler günün büyük bölümünü uykuda geçirebilirken, ergenlikle birlikte yetişkinlikte uyunması ve uyunmaması gereken saatler vardır. İdeal olan uyku saati 6 - 7 saattir. Gün ortasında 30 – 45 dakika kadar yapılan ‘kaylule’ dediğimiz uyku insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Burada dikkat edilecek husus bu uykunun 45 dakikayı geçmemesi gerekir bu da sağlığa zarar verir” dedi.
Günlük yaşam içerisindeki bazı alışkanlıklar kişilerin gece uykusunu etkileyebilir ve çoğu insanın sabahları yeterince dinlenmeden uyanmasına sebep olabilir.
Uykusuz kalmak nelere yol açar?
Prof. Dr. Yücel Ağargün, “Uykusuzluk ilk önce bağışıklık sistemimizi etkiler. Birkaç gün üst üste uykusuz kalınırsa hastalıklara direnç azalır. Uykusuz olanlar kolay hastalanırlar. Ayrıca dudaklarda uçuk, deri döküntüleri, mide-bağırsak rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Uykusuzluğun psikolojik etkileri de var
Gerginlik, huzursuzluk ve sinirlilik halleri, dikkat dağınıklığı, hafıza hatırlama güçlükleri karşımıza çıkabilir. İşte bu sebeple kaliteli uykunun mutlak anlamda koruyucu bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak aşırı uyumayı da kabul edemeyiz. Ne kadar çok uyursak bağışıklığımız o kadar güçlü olur gibi bir algı da yanlıştır.
Beyin fonksiyonlarımızın sağlıklı çalışabilmesi için belli sürelerde uyumamız gerekir. Her şeyde olduğu gibi uyku için de bir denge oluşturmak önemli” diye konuştu.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.