Yapılan bir araştırmaya göre 100 kişiden 5’inde uyku bozukluğu bulunuyor. Peki günlük ideal uyku süresi ne olmalı? Uyku bozukluğunun sebepleri neler? Uykuya dalabilmek için nelere dikkat edilmeli?
Prof. Dr. İbrahim Öztura, uyku bozukluğu ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Çalışmalar gösteriyor ki yetişkinler hafta içi en az 7.5 saat, hafta sonu 8.5 saat uyumalı. Çocukluk çağına doğru bunu biraz daha artırıyoruz. Araştırmaya göre, ara sıra uyuyamıyorum diyen insanların sayısı yüzde 50’lerde, tedavi amacıyla yani insomnia (uyku bozukluğu) olup başvuran insan sayısı ise yüzde 5 civarlarında. Bu da çok ciddi bir rakam. 0-18 yaş arasında uykusunda kalkan, yürüyen, konuşan, bağıran çocuk sayısı yüzde 15’lerde. Bu rakam yetişkinliğe doğru yüzde 3’lere düşüyor.
Uykuya dalma sorunu neden kaynaklanıyor?
Melatonin doğal bir uyku hormonu. Gece güneş ışığının ortadan kalkmasıyla salgılanıyor. Ancak özellikle beyaz yakalılar, ertesi günü düşünerek stresle uyumaya çalışıyorlar. Bu da uykuya dalmayı geciktiriyor. Kimi insanlar kimi zaman 5 saat uykuyla da yetinebiliyorlar.
Nasıl uykuya dalınabilir?
Alınan uyku sizi dinlenmiş hissettiriyorsa uykunuz iyidir. Ancak uykuya dalmadan önce mutlaka sevdiğiniz, sizi rahatlatan bir şeyler yapmalısınız. Kitap okumak, muhabbet etmek gibi. Ama asla ekranlardan yayılan mavi ışık önerilmiyor. Uykuya dalmakta güçlük çeken kişi (çocuklar hariç) dışarıdan melatonin hormonu da alabilir.”
Kaliteli uykuyla matematik zekâsı
Öztura “Çocuklar için uyku süresi çok önemli, çünkü uykuda vücut dinlenir ve gelişimini tamamlar. Bazı çalışmalar gösteriyor ki geniz eti olan çocuklar ameliyat olduktan sonra kaliteli uyuduklarında matematik zekâları gelişiyor. Kaliteli ve düzgün uyunduğunda çocuğun zihinsel ve bedensel gelişimi iyi oluyor. Uykusuzluk ise belli epilepsi türlerini tetikleyebiliyor” dedi.
Hürriyet