İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle12:53 İkindi15:42 Akşam18:10 Yatsı19:31 İmsak06:01 Güneş07:27 İşrak08:06
Hava - Hava durumuAçık 16°C Nem %69
Türkçe
27 Rebi'ül-ahir 1446 30 Ekim 2024 Çarşamba
27 Rebi'ül-ahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:01 07:27 08:06 12:53 15:42 18:10 19:31
Giriş Yap

Çocuklarda sosyal beceri gelişimi

Özel Haber
Özel Haber
06.12.2022    |

Sosyal beceriler, yaşamın ilk yıllarından başlayarak desteklenmesi gereken bir beceridir.

Çocuk gözlerini Dünyaya açtığı zaman güven duygusunu tadacağı ilk yer annesi, annesinin kucağı ve ailesinin bulunduğu yerdir. Sosyal gelişimdeki ilk adımlarını burada atar. Anneyle olan bakışı, dokunuşu, çocuğun hissettiği güven duygusunu önemli derecede etkiler. Sosyal gelişim, fiziksel ve zihinsel gelişim kadar önem arzeder.

Sosyal beceri gelişimi, kendi içinde çevresiyle ilişki ve iletişim kurması yönünde, özellikle kendini ifade etmesi ve yaşamsal dokunuşların geliştirilebilmesi için, insanın en ihtiyaç duyduğu alanlardan bir tanesidir.

Sosyal beceri hangi aşamalarla gelişir?

Psikolojik danışman Ayşegül Karahan Cengizhan bu aşamaları şöyle anlatıyor:

“Sosyal gelişim doğumla birlikte aile içinde başlar. Anne baba ve aileyle birlikte bir bütün olarak ilerler, sonrasında sosyal alanlarda ilişkiler ve çevre aralıkları gelişmeye başladıkça, çocuk gerek akranlarıyla gerek yetişkin aile bireyleriyle ve daha sonrasında da okul hayatında geliştirerek devam eder. “ 

Sosyal beceriler, bireylerin bulundukları sosyal ortam ile uyum sağlayabilmelerini, toplum içerisinde kendilerine yer edinebilmelerini ve kişiler arası sağlıklı iletişim kurabilmelerini sağlayan tutum, davranış ve duyguların tamamı için kullanılan bir tanımdır.

Aile rol model oluyor

Çocukların bu sosyal becerileri kazanmaları ve hayatlarına doğru şekilde entegre edebilmeleri için en kritik nokta ise doğru rol modeller eşliğinde doğru zamanda öğrenmeleridir. Burada da ebeveynlerin ciddi sorumlulukları bulunuyor. Ebeveynler, çocuklarında sosyal becerilerin sağlıklı şekilde gelişmesini istiyorlarsa, mutlaka her bir sosyal beceriye dair iyi birer rol model olmaları gerekiyor.

Peki bir çocuğun veya bireyin sosyal becerilerinin sağlıklı geliştiğini nasıl anlayabiliriz?

Cengizhan bu konuda şunları söylüyor:

“Bir çocuk veyahut birey sosyal alanda uyum kurmakta zorluk yaşamıyorsa, kendini ifade etme, ilişki kurma, sürdürme, geliştirme, iletişim kurma noktasında sorun yaşamıyorsa, aynı zamanda atılganlık becerileri aktifse, plan yapma, sorun çözme, koordine etme, yürütme gibi birçok alanda zorlanmıyorsa, sosyal becerilerinin gelişimi noktasında pozitif bir gelişim gösterdiğini söyleyebiliriz.” 

Çocukların bu sosyal becerileri kazanmaları; gelecekte sağlıklı iletişim kurabilen, problem çözebilen ve sorumluluk alabilen birer yetişkin olmaları açısından oldukça önemli.

“Çocuklarda sosyal beceri eksikliğini anlayabilmek için öncecilikle uyum becerisine bakmak gerekir. Eğer ilişki kurmak, yürütmek noktasında zorluk yaşıyorsa veya bir işe başlama ve devam ettirme noktasında sıkıntı çekiyorsa veya akranları ile uyum içinde aynı ortamda bulunamıyorsa, bu koşullarda kendisinde çekilme, gerilme, dahil olmama gibi uyum noktasında zorluk yaşama süreci söz konusu ise sosyal gelişim becerileri noktasında bir sıkıntı olduğundan bahsedebiliriz. Bu sıkıntılar bazen basit bir sebepten kaynaklı olabilirken, bazen de altında yatan başka psikolojik nedenlerden de sosyal gelişim becerileri sekteye uğrayabilmektedir.”

Cengizhan sosyal gelişim becerilerini sekteye uğratan psikolojik nedenleri sıralayıp çözüm yolunun da açık olduğunu belirtti:

“Mesela öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, kaygı bozukluğu gibi bazı psikolojik sorunlar sosyal beceri gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Aynı zamanda, üstün zekalı yapıdaki kişilerin de sosyal beceriler noktasında uyum sorunları yaşadıkları gözlenmektedir. Birçok kişi de sosyal gelişim alanında bazı sıkıntılar yaşayabilmekte ancak bunlar bazı çalışmalarla desteklerle çözülebilir ve geliştirilebilir. Bu kişiler sosyal hayatta daha aktif, daha uyumlu, daha girişken ve özgüvenli olabilmektedirler. “ 

Sosyal beceri kazanımında okul hayatı ve öğretmenlerin rolü oldukça büyük ancak bu süreçte anne babalar da dışarıda kalmadan çocuklarıyla olan iletişimi sağlıklı ve sürekli tutmaları onlarla mümkün olduğunca kaliteli bir vakit geçirmeleri gerekiyor. 

 

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Güne Merhaba
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Güne Merhaba
Güne Merhaba Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close