İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23 Öğle13:14
Hava - Hava durumuAçık 18°C Nem %60
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
İşrak
07:23
Giriş Yap

Oyun bağımlılığı nasıl önlenebilir?

15.01.2023    |

 

Ebeveynler bir hobi olarak başlayan video oyun oynamanın bir takıntıya hatta bir bağımlılığa dönüşmesinden endişeli.

Dijital teknolojiler ve video oyunları ile büyümeyen ebeveynler, çocuklarının fazla oyun oynamalarının uyku sürelerine, ruh hallerine, davranışlarına ve hatta fiziksel sağlıklarına yönelik etkileri konusunda kaygı duyuyorlar. 

Çocuğunuzun oyun bağımlısı olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? 

* Çocuğunuz, gerçek hayatta olan bitene ilgi göstermeyi bırakacak kadar dijital dünyanın içine gömülmeye başlamış olabilir. Örneğin kişisel temizliğine veya yeme içme düzenine ilgi göstermemeye başlayabilir ya da arkadaşlarıyla yüz yüze iletişimden uzaklaşır.

* Sevdiği oyunları oynamadığı zaman asabi ve aceleci davranmaya başlar.

* Uzun süreler boyunca oyun oynadığı için aşırı yorgunluk, baş ağrısı şikayeti veya el ya da göz rahatsızlığı duymaya başlar.

* Daha fazla oyun oynamak için okula gitmek istemeyebilir.

* Uyumakta zorluk çekebilir.

* Oyun oynadığı süre konusunda yalan söyler.

* Oyun oynama sürelerini kısıtlamaya yönelik herhangi bir girişimde ciddi çatışmalar veya öfke patlamaları yaşar.

Çocuklarınız bu durumlardan herhangi birini yaşıyorsa, bunun nedeni sadece oyun bağımlılığı olmayabilir. Aksine, birçok oyun bağımlısı bu işaretleri göstermeyebilir. Yapılabilecek en iyi şey endişeleriniz hakkında çocuklarınızla konuşmaktır.

Çocuklarınızın oyun oynama sürelerini nasıl kısaltabilirsiniz?

İletişim kurun

Ne olursa olsun çocuğunuzla konuşmaya devam edin. Çocuklarınız yönlendirmeye ihtiyaç duyar. Endişelerini ve duygularını paylaşabilecekleri açık ve yargılayıcı olmayan bir ortam ararlar.

Güven ortamı oluşturun

Söz konusu iletişim sürecinin bir parçası güven ortamı oluşturmaktır. Çocuklarınıza sadece ne yapacağını söylemek negatif davranış gösterilmesine yol açar. Çocuklarınız büyüdükçe yaşadıkları deneyimler konusunda mümkün olduğunca onlara karşı açık olun ve çocuklarınızla empati kurun.

Getirilecek sınırlara birlikte karar verin

Çocuklarınıza emir vermekten kaçınmanız gerektiği kadar çocuklarınızın cihazlarına veya oyun konsollarına el koyma isteğinize de engel olun. Bunun yerine, belirli cihazlarda oyun uygulamalarını kaldırarak ekran süresini azaltmak için birlikte plan yapın. Bu yöntem aşamalı olarak yapılmalıdır. Günlük oyun oynama veya evdeki Wi-Fi kullanım sürelerine yönelik kısıtlamalara birlikte karar verin.

Dijital molalar planlayın

Çocuklarınızın cihazlarından veya oyun konsollarından kısa sürelerle nasıl uzaklaşabileceklerine çocuklarınızla beraber karar verin. Bu, birkaç saatlik başka bir aktivite veya bir hafta sonu gezisi olabilir. Herkesin keyif alacağı bir aktivite yapmayı deneyin.

Bir ebeveyn kontrol uygulaması kullanmayı düşünün

Özel yazılımlar, belirli oyun uygulamalarına erişim kısıtlaması getirebilir veya belirli sürelerle bu oyunların oynanmasını sınırlandırabilir. Çocuklarınız kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği için endişe duyuyorsanız bu uygulamalar yaşanacak zararı hafifletmek için yararlı olabilir. Ancak bu araçları neden kullandığınızı her zaman açıklayın.

Güvenliğe öncelik verin

Ebeveynler, çocuklarının oyun sitelerinde fazla zaman harcamalarının yanı sıra çevrim içi ortamlarda kimlerle iletişim kurduklarından ve nasıl içeriklere maruz kaldıklarından da endişe duyarlar. Ebeveyn kontrol uygulamaları bu endişeye de çözüm olabilir. Ancak ebeveynler aynı zamanda çocuklarıyla dijital dünyada karşılaşabilecekleri muhtemel tehditler konusunda da konuşmalıdır.

Milliyet

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Aynadaki İnsan
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Aynadaki İnsan
Aynadaki İnsan Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close