Ekran bağımlılığı, özellikle çocukların saatlerini ekran karşısında geçirmesine sebep oluyor.
Dijital oyun dünyası gençleri ekranlara bağlıyor. Çin’in video oyunlarına harcanan zamanı sınırlayacak yeni kurallar getireceğini duyruldu.
Kısıtlama uygulamasına Türkiye’de de ihtiyaç olduğunu söyleyen Çocuk ve Genç Psikiyatristi Doç. Dr. Veysi Çeri, "Aileler bu durumun üstesinden tek başına gelemez. Ortamda bu kadar yaygınken bu tür kısıtlamalara ihtiyaç var. Bağımlılık yapan davranış ya da maddeye 21 yaşından önce maruz kalınırsa bu yaştan sonraki maruz kalmadan 4-5 kat fazla bağımlı hale geliniyor.
Araştırmalarda günde 2 saate kadar olan stres atma, sosyalleşme ekran süresi gençlerin psikolojisine iyi geliyor. Aslında gençler için doğayla iç içe teknoloji merkezleri açsak ve çocukları burada 1-2 ay sanat, spor ve arkadaşlarıyla buluştursak bu mecralardan uzaklaştırabiliriz.” dedi.
Dijital oyunlar gençleri ekrana bağımlı yapıyor
Öte yandan Çin, online oyun şirketlerinden ulusal çıkarlara zarar veren oyunları yasaklamaya ve oyun kurallarını yenilemeye hazırlanıyor.
Ayrıca ülke, 18 yaşın altındaki çevrimiçi oyuncuların cuma günleri, hafta sonları ve tatil günlerinde yalnızca 1 saat oynamasına izin verileceği kararına varmıştı.
Uzmanlar, "Tamamen yasaklamak hiçbir zaman doğru çözüm olmuyor. Yasaklamak bunu daha çok cezbedebilir. Süre ve içerik sınırı koyulmalı. Oyun dahi olsalar içerdiği şiddet ve uygunsuzluk gibi sebepler çocukların ruh sağlığını etkiliyor. Aileler çocuklarını oyunların aşırı oynanmasından uzaklaştırmak için, süreyi yavaş yavaş azaltarak kısıtlama uygulamalı. Ekransız süreler belirlenmeli. Gençler farklı aktivitelere de yönlendirilmeli" diyor.
Milliyet