Soğuk havalarda keyifle içilen hazır salep gerçekten salep mi?
Ambalajda toz veya likit olarak satışa sunulan salep, tüketicinin aklına da bu soruyu getiriyor?
Gıda mühendisleri, gerçek salebin, orkide bitkisinin yumrusundan elde edilen salep tozunun sütle kaynatılarak tüketilen içecek olduğunu vurguladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Ali Manavoğlu, 'Gerçek salep mi?' sorusuna yanıt arayanların marketlerdeki toz salep veya şişedeki, kutudaki likit salebin ambalajında 'İçindekiler' bölümünü okumasını önerdi.
Hazır salepteki salep miktarı sadece binde 4
"Kış aylarında toz salep bol tüketiliyor. Şişelerde sıvı salep tüketimi de yapılıyor. Ambalajlı toz veya şişedeki sıvı salebin içeriğine baktığımızda binde 4 salep görülüyor. Toz salebin yüzde 70'inde şekerin yanı sıra aroma verici, kıvam artırıcı ve katkı maddesi yer alıyor. Binde 1 veya 4 oranında salep kullanılıyor. Tüketici gerçek salep içmek istiyorsa ürünü yüzde 100 salep alması gerekir."
Manavoğlu, "Gıda ürünlerinin çoğunda limonata, muzlu veya çilekli, çikolatalı gofret, bisküvide ambalajında meyvenin resmini görürsünüz ama içindekilere baktığımızda o meyve binde 6 civarında bulunuyor. Ürünün 'İçindekiler' kısmı çok iyi okunmalı. Tüketici, 'Gerçekten muz, meyve bulunan ürün mü alıyorum, salep gerçek mi' diye sorgulamalı. Bilinçli tercihine göre istiyorsa satın almalı. Bunun için ürünün etiket kısmının okunması gerekiyor" dedi.

Aromalı gıdalara dikkat
Gıdalarda kullanılan aromalar ve katkı maddelerine dikkat çeken Prof. Dr. Fatih Gültekin ise şu bilgileri veriyor:
"Aromalar yediğimiz içtiğimiz gıdaların tat ve lezzetini daha çok hissetmemizi sağlayan maddelerdir. Bunlar doğal kaynaklardan elde edilebildiği gibi sentetik olarak da üretilebilir. Birçok gıda türüne meyve veya bitki aromalarını artırmak için meyvenin veya bitkilerin kendisine ilave olarak aromalar katılmaktadır.
Örneğin elmalı gazoz, çilekli pasta... Ayrıca bizzat ürünün de kendisine ilave olarak aroması katılmaktadır.
Örneğin paketli salep alacaksanız içerisinde genellikle az bir miktar salepe ilave olarak salep aroması katılmaktadır. Gıda içerisindeki meyve veya bitki miktarı çok düşük olmakla beraber aromalar sayesinde baskın bir tat ve koku elde edilmektedir. bu yüzden paket üzerinde yazılı olan elmalı, armutlu, çilekli, ballı, gibi ifadelerden ürün içerisinde bu ilavelerden bol miktarda olduğu zannedilmemelidir."
Ürün etiketleri incelenmeli
Gültekin, "Ürünlerin içerikleri mutlaka incelenmeli ve vurgulanmak istenilen maddelerin miktarlarına dikkat edilmelir. Hatta bazı ürünlere katılan meyve miktarı çok azdır. İçerisinde az da olsa meyve olduğu için meyveli tabiri kullanılmaktadır. Ancak meyvenin tadı ve kokusu katılan meyve ile değil ilave edilen aromayla sağlanmaktadır.
Eğer katılan aroma doğal aramaysa yine sorun yoktur. Ancak sentetik veya Doğala Özdeş aroma ise bunlar daha az tercih edilmeli" dedi.