Yaklaşık 23 milyonu Dakka'da yaşayan yaklaşık 170 milyonluk Güney Asya ülkesinin yaklaşık 220 küçük ve büyük nehri var ve nüfusunun büyük bir kısmı geçim ve ulaşım için nehirlere bağlı.
Buriganga veya "Eski Ganj" nehri o kadar kirli ki, suyu muson ayları dışında zifiri karanlık görünüyor ve yıl boyunca kötü bir koku yayıyor.
Halen Dakka'da işçiler, fabrika atıklarını suyun nehre aktığı bir çöp sahasına atıyor. Çocuklar, kanalizasyon suyunun doğrudan nehre boşaltıldığı bir alanda dolaşıyor, oyunlar oynuyor.
Endüstriyel gelişme nehirleri yok ediyor
Bangladeş, Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci hazır giyim ihracatçısı, ancak gelişen endüstri çevre sağlığını olumsuz etkiliyor. İşlenmemiş lağım suyu, kumaş boyama yan ürünleri ve yakındaki değirmenlerden ve fabrikalardan gelen diğer kimyasal atıklar günlük olarak nehre akıyor.
Nehir yatağına yığılan polietilen ve plastik atıklardan dolayı nehrin yatağı sığlaşmış ve akış yönü değişmiş durumda. 1995'te Bangladeş, nehirleri kirlenmekten korumak için tüm endüstriyel birimlerin atık su arıtma tesislerini kullanmasını zorunlu hale getirdi, ancak tesisler genellikle bu kurallara uymuyor. Yetkililer kurallara uyulmasını sağlamak için düzenli kontroller yapıldığını ancak 24 saat izleme yapacak personelden yoksun olduklarını belirtiyor. İşletmecilerse atık su arıtımı yaptıklarını iddia ediyorlar.
Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, kurak mevsimde nehir suyundaki kirlilik standart seviyelerin çok üzerindeydi ve endüstriyel atıklardan kaynaklandığı tespit edildi.
Bir çevre uzmanı "Bir zamanlar taze ve güçlü olan Buriganga nehri, endüstriyel ve insani atıkların yaygın bir şekilde boşaltılması nedeniyle şimdi ölmenin eşiğinde. Kurak mevsimde bu nehirde balık veya suda yaşayan herhangi bir canlı yoktur. Biz buna biyolojik olarak ölü diyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Eskiden geçimini nehirde balık tutarak sağlayan yerliler farklı mesleklere yöneliyor, nehir suyunda yıkananların uyuza yakalandığını belirtiyorlar.