Sonbahar ve kış aylarını kurak geçiren Trakya'da bahar yağışlarıyla verim beklentisi yükseldi. Ekim zamanı ve kış aylarında Trakya genelindeki kuraklık nedeniyle yaşanan olumsuz tablo, son dönemdeki yağışlarla ortadan kalktı.
Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Trakya'da bu yıl 153 bin dekarda kanola hasadı yapılacak.
Marmara'da nisan yağışları arttı
Marmara Bölgesi'nde nisan yağışları, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 82, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 91 arttı. Nisanda, Trakya ve Balıkesir'de yağışlar yüzde 100'den fazla arttı. Ayrıca Kırklareli'nde son 63 yılın, Edirne ise son 41 yılın en yüksek nisan ayı yağışı kayıtlara geçti.
Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Hüseyin Toros, 2022'nin ikinci döneminden itibaren Türkiye'de şubat ayının sonuna kadar kuraklık yaşandığını söyledi.
Aynı süreçte yağışların Marmara Bölgesi'nde de azaldığını belirten Toros, "Bu dönemde baraj doluluk oranı son derece düşük seviyelere ulaştı. Geçtiğimiz martta yağışlı dönemler, Marmara Bölgesi'nde son derece etkili oldu ve bu yağışlı dönemler nisan ayında da kendini hissettirdi. Nisanda ülkemiz uzun süre alçak basınç alan etkisinde kaldı, bu durum bol miktarda yağış bıraktı. Marmara Bölgesi'nde barajlardaki su seviyesi, suyu idareli kullandığımız, tasarruf yapmaya devam ettiğimiz takdirde bu yılı rahat bir şekilde atlatacağımızı gösteriyor. Anadolu'nun bazı bölgelerinde hala su sıkıntısı var. O bölgelerdeki çiftçilerimiz, suyu daha verimli kullanmalı, daha az su ihtiyacı olan bitkileri ekmelidir." değerlendirmesinde bulundu.
Toros, su sıkıntısı olan bölgelerde çiftçilere ayrıca damlama, sızma gibi teknolojik yöntemleri kullanarak, daha az su tüketmelerini tavsiye etti."
AA