İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:31
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 19°C Nem %46
Türkçe
19 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
19 Ramazan 1445
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Giriş Yap

Tarihin Tanığı, Ahlat Selçuklu Mezarlığı

25.05.2023    |

Unutulmaya yüz tutmuş Ahlat tarihini aktardığımız ilk bölümün ardından; ilk güzergahımız Van gölü kıyısındaki Selçuklu Meydan Mezarlığı olsun.

Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı

12-15. yüzyıllar arasına tarihlenen bu âbidevî mezar yapıları ve taşları Türk-İslam tarihini gün yüzüne çıkaran sanat harikaları. Mezarlığın bulunduğu alan gerçekten devasa ve çok etkileyici. Urartular’dan Osmanlı devletine kadar birçok medeniyetin izini sürmek mümkün. Selçuklu Mezarlığı, 200 dönümlük alan üzerine kurulu bir açık hava müzesi hüviyeti taşıyor. Burada bazısı kitabeli tam 8169 mezar taşı bulunuyor.

Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan mezarlık, Orhun Abideleri’nin Anadolu’daki temsilcileri kabul ediliyor. Meydan mezarlığına giriş ücretsiz.

Ahlat Selçuklu Mezarlığı içinde dört farklı mezar tipi bulunuyor; baş ve ayak taşı bulunan şahideli sandukalılar, şâhidesiz sandukalılar, çatma lahit ve akıtlar. Tüm mezar abidelerindeki eşi benzeri bulunmayan kabartmaları ve süslemeleri tek tek incelemek vakit alsa da buna kesinlikle değer. Bunlardan sayıları bin civarında olan şâhideli mezarlar, özellikle alışılmış ölçülerden çok büyük, 3,50 m. yüksekliğe varan ve her cephesinde süsleme bulunan dikdörtgen prizma şeklindeki şâhideleriyle Ahlat’a has mezar taşlarını temsil ediyor.

Mezar taşları ne anlatıyor?

Mezar taşlarının doğu yüzünde medfun bulunan kimlik bilgileri, mesleği ve künyesi yer alıyor. Mezarlar batı yüzünde ise mezar taşını yapan zanaatkarın adı, Kur’an-ı Kerim’den ayetler ve süslemeler yer alıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda, mezar taşlarında 32 farklı zanaatkarın imzası tespit edilmiş.

Mezarda yatan kişinin unvanına göre mezar taşının büyüklüğünün belirlenmesi oldukça ilgi çekici, değil mi?

Mezarlık içinde ahşaptan yürüyüş yolları düzenlenmiş. Önemli kişilere ait mezar taşları veya belli bir özelliği olan mezar taşlarının bulunduğu noktalara açıklama tabelaları eklenmiş.

Ahlat’ın tarihi mahallelerinde de ilgi çekici mezar abidelerine rastlamak mümkün.

Meydan mezarlığının yanı başında, Tatvan yolu üzerinde yer alan Ahlat Müzesi’ne uğramadan geçmemeli.

Ahlat Müzesi

1971 yılında inşa edilen, 2014’te yenilenerek hizmete açılan Ahlat müzesi, şehrin tarihini, kültürünü anlamak, gezip gördüğünüz yerlere ve eserlere dair bilgi edinmek için güzel bir imkan sunuyor.

Müze Arkeolojik Salon, Kentsel Bellek Salonu, Fuaye Alanı ve Bahçe olmak üzere dört bölümden oluşuyor. Her bölümde Urartular’dan Osmanlı’ya uzanan farklı dönemlere ait eserler sergileniyor.

M.Ö 2000 yıllarına ait kaplar, Ulu Cami ve Çifte Hamamda yapılan kazı sonucu çıkarılan tarihi eserler, Selçuklu Döneminden kalma seramikler müzenin önde gelen tarihi eserleri.

Sabah 08.00’da açılan müze kış döneminde 17.00’de kapanıyor, yaz döneminde 19.00’a kadar açık kalıyor. Makul bir giriş ücreti karşılığında ziyaret edilebiliyor. 

Ahlat’a nasıl gidilir?

Ahlat’a gitmek için havayoluyla Muş ve Van’a gelindikten sonra Ahlat’a ulaşmak için araç kiralanabilir. İstanbul’dan Ankara üzerinden trenle Tatvan’a kadar gelinip sonrasında şehir otobüsleriyle ilçeye ulaşabilir.

Ahlat'ın tarihi kümbetleri

­

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close