Magnezyum, vücudumuzda birçok işe yarayan önemli bir mineral. Özellikle strese iyi geliyor.
Ağızdan alınan magnezyum ince bağırsaktan emilip böbrek yoluyla idrarla atılıyor.
Dr. Demet Erciyes, "Magnezyum vücutta protein yapımında, DNA ve RNA oluşumunu sağlama ve korumada, yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde, beynimizde mesajları ileten taşıyıcıların işleyişinde, kas ve sinir hücrelerinin doğru bir şekilde çalışmasında önemli rol oynar. Kas gevşemesine yardımcı olur. Kan şekerinin kontrol altında kalması ve tansiyonun düzenlenmesi dahil olmak üzere vücutta birçok biyokimyasal olayları düzenleyen 300’den fazla enzimin işlevine yardımcı olur." diyor.
Magnezyum eksikliğinin sebepleri
Aşırı terlemek, diyabet yani şeker hastalığı, gluten enteropatisi, kronik ishaller, bağırsak florasının bozulması, stresli bir yaşam, sigara kullanımı, birtakım antibiyotiklerin düzenli kullanımı, kemoterapi ilaçları, mide koruyucu ilaçlar, böbrek hastalıkları, asitli içecekler, yaşlılığa bağlı emiliminde azalma magnezyum eksikliğinin nedenleri arasında sayılır.
Magnezyum eksikliği D vitaminin de işini bozuyor. Bir başka deyişle D vitaminin tam faydalı olabilmesi için arkadaşı magnezyuma ihtiyacı var. Magnezyum eksikliği nedeniyle iştahsızlık, yorgunluk, sinirlilik ve stres kronik baş ağrıları, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma ve üşüme, yüksek tansiyon tırnakların uzamasında yavaşlama, zihin yorgunluğu ve odaklanma sorunu, mide bulantısı ve kusma, saç dökülmesi, kronik kabızlık, vücutta, kalp ritim bozuklukları, uykusuzluk ve eklemlerde ağrı görülebilir.
Hangi besinlerde magnezyum var?
Çikolatanın yanı sıra ıspanak, pazı, Brüksel lahanası, nane, dereotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, yulaf ezmesi, roka, pancar, şalgam, domates, patlıcan gibi sebzeler kalorisi düşük magnezyum kaynaklarıdır. Kilo alma ve yüksek kalori endişesi olmadan rahatça tüketilebilir.
Ayrıca avokado, muz, karpuz, kavun, hurma, Hindistan cevizi, incir gibi meyveler, bezelye, barbunya, mercimek ve fasulye gibi baklagiller, kahverengi pirinç, darı, kepekli tahıllar, yoğurt, kefir, haşhaş tohumu, susam, kimyon, soya unu ve tofu gibi soya ürünleri, ton balığı değişik oranlarda magnezyum içerir
Milliyet