İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:20 Güneş05:58 Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:04 Yatsı21:35
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %76
Türkçe
19 Şevval 1445 28 Nisan 2024 Pazar
19 Şevval 1445
İmsak
04:20
Güneş
05:58
İşrak
06:38
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:04
Yatsı
21:35
Giriş Yap

YKS öncesi adaylara ve ailelerine kaygıdan uzak durma tavsiyesi

14.06.2023    |

Üniversite sınavlarına sayılı günler kala hem adaylar hem de ailelerde stres düzeyi yükseldi. Eğitim uzmanları öğrencilere ve ebeveynlerine son günlerde rahatlatıcı aktiviteler önerdi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), bu yıl 17-18 Haziran’da üç ayrı oturumla uygulanacak. üniversite adaylarını da bu günlerde, son haftaya özgü kaygılar, endişeler ve heyecan sardı. Uzmanlar ise sınava kalan sayılı günlerde rahatlamanın önemine dikkat çekiyor ve psikolojisini sağlam tutanların sınavda öne çıkacağını söylüyor.

Ailelerin yüksek beklentisi sınav kaygısını artırıyor

Psikolojik baskıya karşı ailelere ve öğrencilere önerilerde bulunan Prof. Dr. Zeynep Hamamcı, “Öğrenciler sınav kaygılarını azaltabilmek için sınava kalan süre içinde beslenme ve uyku düzenleri dahil günlük rutinlerini değiştirmemeye dikkat etmeli ve bu düzeni değiştirecek yiyecek ya da ilaçlardan kaçınmalılar. 

Anne ve babalar ise yüksek beklenti içinde olmak ve baskı kurmak yerine çocuğun performansına uygun gerçekçi beklentiler geliştirmeli, onları başkaları ile karşılaştırmamalılar” dedi.

* Sınava girmeden önce ya da sınav esnasında öğrenciler kendilerini gergin veya kaygılı hissettikleri anda birkaç kez derin nefes almaya ve bedenlerini gevşetmeye çalışmalı.

* Kendilerini rahatlatan ve güç veren ‘çok çalıştım’ ya da ‘elimden geleni yaptım’ gibi bazı olumlu cümleleri söyleyerek kendilerini sakinleştirmeye çalışabilirler. 

* Ayrıca aileler sınavı çocuklarına tek bir kez girilecek ve mutlaka kazanılması gereken bir sınav olarak göstermek yerine tekrar deneyebileceklerini, gelecek planlarında farklı alternatifler olabileceğini söylemeliler.

Anne babaların kaygıları azaldığında çocukların da bundan olumlu etkilenecekleri ve onların da kaygılarının azalacağı unutulmamalıdır” diye konuştu.

"Abartılı telkinler anlamsız"

Dr. Aslı Bugay Sökmez ise şu bilgileri verdi:

* Son günlerde çocuğunuz yükselen kaygı nedeniyle her zamankinden daha alıngan, öfkeli ya da duygusal olabilir. Sakın bu durumu kendi üzerinize almayın.

* “Aslansın, kaplansın, dâhisin” gibi sahte sözlerden uzak durun. Çocuğunuza gerçekçi, samimi geri bildirimlerde bulunun. Gerçekten başarılı olduğu alanlarda onu ölçülü biçimde takdir edin.

* Gençlerin kaygı gibi zorlayıcı duygularla baş etmek için birbirine önerdiği sağlıksız davranışları olabilir. Bu dönemin, kendine zarar verme tutumlarının, sigara, madde kullanımın en arttığı dönem olduğunu bilin ve bu konuda çocuğunuzu bunaltmadan her zaman için tedbirli olun.

* Kaygınızı ona bulaştırmayın. Sizin telaşınız çocuğunuzun kaygısını yükseltir. Yüksek düzeyde kaygı ise net düşünmeyi engeller.

Sınavda sorulara takılıp kalınmamalı

Öğrencilerin sınav anında en iyi yapabildikleri bölümden soru çözmeye başlamaları, yapamadığı sorulara çok zaman ayırmamaları, bir soruda takılıp kalmamaları da sınav sırasında yaşayabilecekleri kaygıyı azaltabilir.

Öğrenciler zorlandıkları sorunun yanına işaret koyup vakit kalırsa tüm kitapçığı bitirdikten sonra işaretli sorulara dönebilirler.

­

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close