Üniversite sınavlarına sayılı günler kala hem adaylar hem de ailelerde stres düzeyi yükseldi. Eğitim uzmanları öğrencilere ve ebeveynlerine son günlerde rahatlatıcı aktiviteler önerdi.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), bu yıl 17-18 Haziran’da üç ayrı oturumla uygulanacak. üniversite adaylarını da bu günlerde, son haftaya özgü kaygılar, endişeler ve heyecan sardı. Uzmanlar ise sınava kalan sayılı günlerde rahatlamanın önemine dikkat çekiyor ve psikolojisini sağlam tutanların sınavda öne çıkacağını söylüyor.
Ailelerin yüksek beklentisi sınav kaygısını artırıyor
Psikolojik baskıya karşı ailelere ve öğrencilere önerilerde bulunan Prof. Dr. Zeynep Hamamcı, “Öğrenciler sınav kaygılarını azaltabilmek için sınava kalan süre içinde beslenme ve uyku düzenleri dahil günlük rutinlerini değiştirmemeye dikkat etmeli ve bu düzeni değiştirecek yiyecek ya da ilaçlardan kaçınmalılar.
Anne ve babalar ise yüksek beklenti içinde olmak ve baskı kurmak yerine çocuğun performansına uygun gerçekçi beklentiler geliştirmeli, onları başkaları ile karşılaştırmamalılar” dedi.
* Sınava girmeden önce ya da sınav esnasında öğrenciler kendilerini gergin veya kaygılı hissettikleri anda birkaç kez derin nefes almaya ve bedenlerini gevşetmeye çalışmalı.
* Kendilerini rahatlatan ve güç veren ‘çok çalıştım’ ya da ‘elimden geleni yaptım’ gibi bazı olumlu cümleleri söyleyerek kendilerini sakinleştirmeye çalışabilirler.
* Ayrıca aileler sınavı çocuklarına tek bir kez girilecek ve mutlaka kazanılması gereken bir sınav olarak göstermek yerine tekrar deneyebileceklerini, gelecek planlarında farklı alternatifler olabileceğini söylemeliler.
Anne babaların kaygıları azaldığında çocukların da bundan olumlu etkilenecekleri ve onların da kaygılarının azalacağı unutulmamalıdır” diye konuştu.
"Abartılı telkinler anlamsız"
Dr. Aslı Bugay Sökmez ise şu bilgileri verdi:
* Son günlerde çocuğunuz yükselen kaygı nedeniyle her zamankinden daha alıngan, öfkeli ya da duygusal olabilir. Sakın bu durumu kendi üzerinize almayın.
* “Aslansın, kaplansın, dâhisin” gibi sahte sözlerden uzak durun. Çocuğunuza gerçekçi, samimi geri bildirimlerde bulunun. Gerçekten başarılı olduğu alanlarda onu ölçülü biçimde takdir edin.
* Gençlerin kaygı gibi zorlayıcı duygularla baş etmek için birbirine önerdiği sağlıksız davranışları olabilir. Bu dönemin, kendine zarar verme tutumlarının, sigara, madde kullanımın en arttığı dönem olduğunu bilin ve bu konuda çocuğunuzu bunaltmadan her zaman için tedbirli olun.
* Kaygınızı ona bulaştırmayın. Sizin telaşınız çocuğunuzun kaygısını yükseltir. Yüksek düzeyde kaygı ise net düşünmeyi engeller.
Sınavda sorulara takılıp kalınmamalı
Öğrencilerin sınav anında en iyi yapabildikleri bölümden soru çözmeye başlamaları, yapamadığı sorulara çok zaman ayırmamaları, bir soruda takılıp kalmamaları da sınav sırasında yaşayabilecekleri kaygıyı azaltabilir.
Öğrenciler zorlandıkları sorunun yanına işaret koyup vakit kalırsa tüm kitapçığı bitirdikten sonra işaretli sorulara dönebilirler.