19 milyon öğrenci karnelerini alarak 3 aylık yaz tatiline giriyor. Peki başarılı ya da başarısız karne notları için ebeveynler nasıl bir yaklaşım sergilemeli?
Uzmanlar, her iki durumda da ebeveynlere büyük görev düştüğünü belirterek “Bu süreçte çocukların psikolojisini sağlıklı yönetebilmek ve sonraki dönemler için sağlıklı şekilde motive edebilmek adına ebeveynlerin tutum ve tepkilerinde aşırıya kaçmamaları çok önemlidir” diyor.
Dr. Elif Ulu, notların bireyin yeterliliğini ve potansiyelini ölçmediğini söyledi. Karnesi kötü olan çocuğun bilişsel açıdan beceriksiz sayılamayacağını belirten Ulu, şöyle konuştu: “Çocukluk kişinin kendi değerini inşa ettiği bir dönemdir, eğer onun değerini akademik başarı üzerinden ölçmeye kalkarsak bu durum kendisini değersiz ve yetersiz hissetmesine neden olur. İleride de çocuk her durumda, kendini gösterdiği ya da gösteremediği performans üzerinden değerlendirir hale gelebilir.
‘Ailem karneme çok kızar mı, bana küserler mi, ceza verirler mi?’ gibi sorular, çocuk için büyük bir stres kaynağına dönüşüyor demektir. Çocuğunuzun karnesini iyisiyle kötüsüyle baştan kabul edin.
Okulöncesi, ilkokul gibi daha küçük yaş gruplarındaki çocuklarla iletişimde destekleyici, şefkatli ve yol gösterici bir tutum ön plana çıkarılmalı.
Ortaokul ve lise çağındaki çocuklarda ise duygularını rahatlıkla paylaşabilecekleri iletişim ortamları sağlayıp, sorunların nedenini kendilerinin bulmasına yardımcı olmak ve ideal çözüm önerisini birlikte yapılandırmak daha doğru olur.”
Çocuğun başarısızlığını genele yaymayın, sadece konu özelinde yaklaşın. "Eksiklerini tamamladığın taktirde gelecek sene daha iyi olacaksın’ şeklinde yaklaşmanız onu motive edecektir.
Düşük gelen notlarını beraber değerlendirin ancak bu esnada küçük düşürücü, incitici, alay edici bir yaklaşımdan kesinlikle kaçının! Karnedeki zayıf notların nedenlerini sadece çocuğa bağlamak doğru değil.
Zira zayıf notların altında birçok etken yatabiliyor. Anne baba olarak yıl boyunca çocuğa nasıl yaklaştığınız ya da ev içi farklı durumlar da etken olabiliyor.
Abartılı karne ödülleri verilmemeli
Dilara Yamanlar Büyükkoç şöyle konuşuyor: “Çocuğu öncelikle gönülden tebrik edin, başarısını kesinlikle görmezden gelmeyin. Başarısını birlikte bir etkinlikle kutlamak, manevi anlamda onu en çok besleyen, en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
Abartılı ve pahalı hediyelerden kaçının zira böyle bir yaklaşım bir süre sonra sadece hediye için çalışan, hediye alınmazsa tepkisel olarak çalışmayan çocuklar görmemize neden olabiliyor. ”
Yaz tatili nasıl değerlendirilmeli?
* Her Öğrenci kendisine göre başarılıdır, aileler çocuklarını sadece karne notuna bakarak değerlendirmemeli.
* Ebeveynler anlayışlı, hoşgörülü ve yapıcı olmalı.
* Çocuklar ebeveynleri tarafından cesaretlendirilmeli ve motive edilmeli.
* Tatilde öğrenciler dinlenmeye zaman ayırmalı.
* Sanatsal, kültürel ve sportif etkinliklere yaz tatilinde katılabilirler.
* Ebeveynler çocuklarıyla mutlaka aktiviteler planlanmalı.