Alman basınında geçtiğimiz aydan bugüne öne çıkan haberler...
Almanya’da enerji krizine çözüm olarak yenilenebilir enerji artışı, enerji tasarrufu uygulamaları, çalışma hayatı…
Almanya gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.
Almanya’da Enerji Fiyatlarında Tavan Fiyat Uygulaması
Federal Ekonomi Bakanlığı, yoğun enerji tüketen sanayi sektörleri için elektrikte tavan fiyatı planlarını açıkladı. Buna göre, Alman şirketlerinin uluslararası rekabetçiliğini korumak ve yüksek maliyetlerden ötürü yurtdışına yönelmenin önüne geçmek için uluslararası piyasaya nispeten yüksek olan alman enerji fiyatları, kilovatsaat başına altı sentle sınırlandırılacak.
Bu tavan fiyat şirketlerin enerji tüketiminin yalnızca yüzde 80'i için geçerli olmasıyla enerji tüketiminde verimliliğin de teşvik edilmesi isteniliyor. Bakanlıktan yayınlanan belgeye göre tavan fiyat uygulaması en geç 2030 yılına kadar devam edebilecek.
Tavan fiyat uygulamasının önemine vurgu yapan Ekonomi Bakanı Habeck, sübvansiyonlu elektrik fiyatı olmadan geleceğe yönelik sektörlerin Almanya'yı terk edebileceğini savundu. Uzmanlarca ise böyle bir göçü Almanya ekonomisinin kaldırmasının mümkün olmadığını ifade ediyorlar.
Almanya'da Gaz Tasarrufu Önlemleri Beklentilerin Ötesine Geçti
Almanya'daki haneler, sanayi ve enerji santralleri, 2022'nin ikinci yarısında gaz tüketimini yaklaşık dörtte bir oranında azalttı. Eylül ve Aralık 2022 arasında, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında toplamda %23 oranında azalma kaydedilirken geçen yılın Eylül ayında ise tasarruf oranı %28'e kadar çıkmıştı. Avrupa Birliği, bölgesel krizler sonrası gaz tasarrufu için %15, Federal Hükümet ise %20 oranında bir hedef belirlemişti. Sanayi sektöründe en büyük azalma Ekim 2022'de %27 olarak kaydedildi. Hanelerde ise en yüksek tasarruf oranı geçtiğimiz Eylül ayında %28 olarak gerçekleşti.
Gaz tasarrufu önlemleri, enerji güvenliğini artırma ve enerji tüketiminin sürdürülebilir bir şekilde azaltılması hedeflerini desteklerken aynı zamanda ekonomik açıdan da önemli bir etkiye sahip.
Eski Elektrikli Araç Bataryaları Elektrik Depolamada Kullanılacak
Birçok batarya, otomobillerdeki kullanıma uygun olmadığında bile performans açısından tamamen tükenmiş olmuyor. Doğrudan geri dönüşüme göndermek yerine, arta kalan kapasitelerin bu proje ile daha verimli bir şekilde kullanılması hedefleniyor. Heilbronn'daki enerji santralinde eski bataryalar toplanıp elektrik üretimi için kullanılıyor. İddalara göre on iki batarya bir araya geldiğinde toplam bir megavat enerji depolanabiliyor.
Bu projede kullanılan eski batarya konteynerleri, enerji ağında dalgalanmaları dengelemek amacıyla kullanılabilir kapasitede olup bunun güneş enerjisi gibi hava koşullarına bağlı olan sistemlere entegre edilmesi öngörülüyor. Böylelikle güneşli havada enerji fazlası olduğunda, yüksek voltajlı bataryalar bu fazla enerjiyi depolayıp güneşsiz günlerde ağı besleyebilmeleri hedefleniyor.
Ayrıca uzmanlara göre, yüksek voltajlı bataryalar enerji depolamada kullanıldığında çok daha düşük ve daha dengeli bir yük altında çalıştıklarından, araçta kullanıldığından çok daha yavaş aşınıyorlar. Böylelikle bu eski bataryaların kullanım kapasiteleri geçtikten sonra dahi tesislerde yaklaşık on yıl daha kullanıma elverişli olabildikleri iddia ediliyor.
Almanya'da Yenilenebilir Enerjilerin Payı Yüzde 50'ye Ulaştı
Yapılan ön hesaplamalara göre Almanya'da bu yılın ilk üç ayında elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 50'si yenilenebilir enerjiler tarafından karşılandı. Bu alanda en büyük katkıyı rüzgar enerji santralleri sağladı. Rüzgar enerji santralleri, Almanya'nın elektrik tüketiminin ilk çeyreğinde yaklaşık yüzde 27'sini karşılarken yenilenebilir enerjilerin tüketimdeki toplam payı ise yaklaşık yüzde 50 oldu.
Almanya’da 2022 yılında toplam yaklaşık 138 milyar kilovat saatlik elektrik tüketildi ve bu, tasarruf politikaları sonucunda geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 6 daha düşük gerçekleşti. Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji ise yaklaşık 69 milyar kilovat saat oldu.