Hicri Yılbaşı 1445 geldi. Müslümanlar için bir dönüm noktası, hicretin başlangıcı olan hicri yıl, Muharrem ayı ile başlıyor.
Hicri takvimde hangi aylar var? Bu aylarda yer alan önemli günler ve geceler hangileridir?
Sizler için hazırladığımız takvimde ayrıntıları görebilirsiniz:
İslam dünyasında kullanılan Hicri/Kameri takvim, Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAS.)’in miladi 622 yılında Mekke’den Medine’ye göç etmesiyle başlatılır. Müslümanların günlük, aylık ve yıllık dini ibadetlerinin vaktini belirleyen bu takvimde bir yıl, Kur’an-ı Kerim’de de belirtildiği gibi on iki aydır.
Bu aylar sırası ile şu şekildedir: Muharrem, Safer, Rebiül-evvel, Rebiül-Âhir, Cemâziyel-evvel, Cemâziyel-âhir, Receb, Şa’bân, Ramazân, Şevvâl, Zi’l-kâde ve Zi’l-hicce.
Kur’an-ı Kerim, mesajının tamamı Ay Takvimi esasına göre inmiştir. Her biri zaman mefhumuna dayalı olan İslami kavramlar, Ay Takvimine göre düzenlenmiştir. Temel ibadetlerimizden Haccın ifâsı, orucun ne zaman başlayacağı ve biteceği, mübarek kandiller ve bayramlarımız, hangi gece veya gündüzlerin diğer gecelerden üstün olduğu veya feyiz ve bereket açısından daha önemli olduğu Hicri Takvim esasına göre belirlenmiştir.
Muharrem ayı
Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı dini açıdan çok önemli bir aydır. Zira dört muhterem, haram aylardan da bir tanesi olduğu için, Kur’an-ı Kerim ile tescil edilmiş bir muhteremliği, mübarekliği olduğu için önemli bir aydır.
Resûl-i Ekrem (SAS.), Muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirip Ramazan’dan sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir.
Hicri 1445 yılı, 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başlıyor.
Aşure Günü
Muharrem ayına önem kazandıran hususlardan biriside Aşure günü olarak bilinen 10. günüdür. Bu günde oruç tutulması ile ilgili pek çok rivayet mevcuttur. Aşure günü bu yıl, 28 Temmuz 2023 Cuma günü idrak edilecek.
Safer Ayı
Hicri takvimin ikinci ayı, Safer. Sözlükte, “boş kalmak, boşluk; sararmak, sarılık” anlamlarına gelir.
Peygamber Efendimizin (SAS.) Hz. Ebû Bekir (Ra.) ile Mekke’den hicret yoluna çıkışı bu ayda gerçekleşmiştir.
Rebiülevvel Ayı
Hicri takvimin üçüncü ayıdır. “Bahar, bahar yağmuru, bolluk ve bereket”anlamında rebi’ kelimesi, bolluk ve bereket mevsimi ve ayı olarak nitelendirilir.
Peygamber Efendimizin (SAS.) dünyayı teşrifi olarak idrak edilen Mevlid Kandili bu aydadır.
Mevlid Kandili 26 Eylül 2023 tarihine denk geliyor.
Rebiülahir Ayı
Hicri takvimin dördüncü ayıdır.
“Bahar, bahar yağmuru, bolluk ve bereket”anlamında rebi’ kelimesinden ‘bolluk ve bereket mevsiminin sonu’ anlamını taşır.
Cemaziyelevvel Ayı
Hicri takvimin beşinci ayıdır.
İsim kökeni: “Soğuk” ve “kurak” anlamlarında Cumâdâ kökünden ilk soğuk ay. Bu aya isim verildiği sırada şiddetli soğuk veya kuraklık hakimdir. Hz. Ali (Ra.) bu ayda dünyaya gelmiştir.
Cemaziyelahir Ayı
Hicri takvimin altıncı ayıdır. “İkinci soğuk ay ya da kuraklığın sonu” anlamına gelir.
Ehli beyt (Hz. Ali ve Hz Fatıma) ve ileri gelen sahabilerden (Hz. Ömer ve Caferi Sadık) pek çoğu bu ayda doğmuştur.
Recep ayı
“Üç aylar” olarak nitelendirilen kutlu zaman diliminin ilk, hicri takvimin ise yedinci ayıdır. Sözlükte, “Saygı duymak, tazim göstermek” anlamındaki kelimeden türemiştir. Saygı duyulan ve dört haram aydan biridir.
12 Ocak 2024 tarihinde başlayacak olan bu ayın içerisinde iki önemli kandil gecesi bulunuyor.
Regaib Kandili, Recep ayının girişindeki ilk Cuma gecesi olan 11 Ocak 2024 ; Miraç Kandili ise 06 Şubat 2024’de idrak edilecek.
Şaban Ayı
Üç ayların ikincisi, hicri takvimin sekizinci ayı Şaban ayı, Peygamber Efendimiz’in ‘benim ayım” olarak buyurduğu faziletli aylardan biridir.
Bu ayın içerisinde idrak edilen Berat Kandili ise 1445 hicri takvime göre, 24 Şubat 2024 tarihine denk geliyor.
Ramazan ayı
Ayların sultanı olarak nitelendirilen ve hicri takvimin dokuzuncu ayı olan Ramazan ayı, Peygamber Efendimiz tarafından “ümmetimin ayı” olarak buyruluyor. Kur’an-ı Kerim’de adı geçen ve değerine vurgu yapılan bu ay boyunca oruç tutuluyor.
11 Mart 2024 Pazartesi günü başlayacak olan Ramazan ayı içerisinde bin aydan daha hayırlı olduğu vurgulanan Kadir Gecesi de bulunuyor.
Ramazan ayının son 10 günü itikaf mevsimi olarak değerlendiriliyor.
Ramazan ayının son günü olan 30 Ramazan, Arefe günü 1445 hicri takvime göre 09 Nisan 2024 Salı gününe denk geliyor.
Şevval Ayı
Hicri takvimin onuncu ayı olan Şevval, kelime olarak yukarı kalkmak, yükselmek; kaldırmak” anlamındaki kelimeden türemiş. Bu ayın ilk günü olan 10 Nisan 2024 Çarşamba günü Ramazan Bayramı idrak edilmeye başlanıyor.
Ayrıca Peygamber Efendimiz ( SAS.), Ramazan ayını oruçla geçirip buna Şevval’den altı gün ilave eden kimsenin bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olacağını müjdeliyor.
Zilkade Ayı
Hicri takvimin on birinci ayı.
Yaratıcımıza ve yaratılanlara hürmet gösterilen dört (haram) aydan biri. İsim kökeni, “oturmakla geçen ay, oturma zamanı” anlamında “zü’l-ka‘de”dir.
Zilhicce Ayı
Hicri takvimin on ikinci ve son ayıdır. Bu ay aynı zamanda “Hac ayı” olarak nitelendirilir. Bu ayın ilk 10 günü oldukça mühimdir. Hacıların Arafat’a çıktıkları ve haccı ifa ettikleri kutsal bir aydır.
Arefe günü 1445 hicri takvime göre, 15 Haziran 2024 Cumartesi günü idrak edilecek ve hemen ardından 10 Zilhicce 1445 – 16 Haziran 2024 tarihi itibariyle Kurban Bayramı başlayacak.
1445 Hicri yılınızı tebrik ederiz.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.