İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:05 Yatsı21:37 İmsak04:18 Güneş05:56 İşrak06:37 Öğle13:06 İkindi16:56
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %87
Türkçe
20 Şevval 1445 29 Nisan 2024 Pazartesi
20 Şevval 1445
İkindi
16:56
Akşam
20:05
Yatsı
21:37
İmsak
04:18
Güneş
05:56
İşrak
06:37
Öğle
13:06
Giriş Yap

Singapur’da 1445 Hicri Yılı için coşkulu karşılama

Özel Haber
Özel Haber
18.07.2023    |

Singapur Müslümanları 1445 Hicri Yeni Yılını yediden yetmişe geniş bir katılımla ve özel programlarla karşılıyor.

 Bu kapsamda; sohbetler, seminerler, iftar davetleri ve ilahiler eşliğinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

 Türkiye’den 5 saat ileride, yeni yıla daha erken erişen Güneydoğu Asya ülkesinde camilerin kimisinde 1445 yılının ilk gecesini karşılamak üzere iftar daveti verilirken kimisinde sohbetler yapılıyor. Medreselerde hicri yıl üzerine tematik farkındalık atölyeleri düzenleniyor.

Yörede Hicri yeni yıla Muharrem ayının ilk günü, evveli anlamında “Awal Muharam” deniyor.

Bu mukaddes günü tebrik için Malayca “Selamat Menyanbut Awal 1445H Muharram” tabiri kullanılıyor.

Bir caminin sosyal media hesabında iftar duyurusu şöyle yer aldı:

“Allah'ın Rızası Sınır Tanımaz. Sizi “Awal Muharam 1445H'de” “Hicri 1445 Yeni Yılının ilk gecesinde  “rumah terbuka” açık meclisimize katılmaya davet ediyoruz! Haberi yayın, sevdiklerinizi getirin!”

 “Salam Maal Hijrah! Hicretle birlikte Allah’ın selamı üzerinize olsun. Muharrem ayı boyunca aileler için çeşitli programlar gerçekleştireceğiz. Kurslar, toplantılar, köpüklü çay, iftar yemeği davetlerimiz var. Her şey sizin için mevcut. Camiyi müreffeh kılalım ve bu etkinlikleri ihya edelim."

Yörede “rumah terbuka” bir gelenek ve umumi katılıma açık iftar daveti anlamına geliyor.

Bir diğer cami bugüne özel faaliyetlerini şöyle duyurdu:

“Muharrem 1445'in başlangıcını kutluyoruz  Evvel Muharrem'in gelişini kutlamak için bizimle gelin. Zikral Hicret 1445 Etkinliklerimiz şöyle: Kuran tilaveti, Zikr Münacat, Yılın Sonu ve Başlangıcı Duaları, Hicret Tarihi" 

İlkokuldan lise seviyesine kadar eğitim veren bir medresede yeni yılı oruçlu olarak karşılamak isteyen öğrenciler için okul çıkış saatinde iftariyelik olarak paketli biryani yemeği dağıtıldı. 

Anaokulu düzeyinde eğitim veren cami medreselerinde öğrencilere “Awal Muharam” “Hicri Yeni Yıl” farkındalığı eğitimi verildi. Paylaşımlarda “Gençlerimiz, İslam'daki ayları keşfederek harika zaman geçirdiler. Peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicretinin hikâyesini ve mübarek Muharrem ayının önemini dinlediler, hep birlikte sünnet üzere toplu namaz kılma imkânı buldular. Allah geçen yıl işlediğimiz ve gelecek yıl yapacağımız amellerimizi kabul etsin, Amin”. İfadeleri yer aldı. 

Bir okulda Muharrem ayı karşılama özel programında çocuklar

Ülkede yer alan 80 caminin hemen hepsinde akşam namazının ardından dualar edildi. Muharrem ayının dört hürmetli aydan biri olduğu hatırlatıldı. Bu ayın 10.günü olan Aşure günü orucunun Ramazan ayı orucundan sonra en faziletli ibadet olduğuna dair Müslim’de geçen hadisi şerif okundu.

Akşam namazının ardından “besmele, hamdele, salvele” ile geride buraktığımız Hicri 1444 yılının ardından tevbe içeren “Doa Ahir Tahun,” Hicri 1445 yılını khayr ve bereketle geçirmeyi niyaz eden “Doa Awal Tahun” duaları okundu. Sahih hadisi şeriflerden derlenmiş söz konusu dualar, şöyleydi:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.

Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur. Salat ve selam Peygamberimiz Muhammed'e,  (SAS.) ailesine ve tüm ashabına olsun.

Allah'ım, bu yıl işlediğimiz, henüz tövbe etmediğimiz, senin rıza göstermediğin ve unutmadığın, yine de bizi cezalandırma gücüne rağmen merhametli olduğun tüm kötülükler için senden mağfiret diliyoruz, lütfen bizi bağışla.

Razı olduğun ve mükâfatını bize vaad ettiğin amellerimizden dolayı, ey Rahman olan Allah'ım, ey Celal ve İkram sahibi, senden kabul etmeni ve ümidimizi boş çevirmemeni diliyoruz. Başımıza gelen dert ve musibetlere, imtihanlara sabredenlerin mükafatını ihsan eyle bizlere.  

Ey Rabbimiz, bize dünyada ve ahirette iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru. Allah’ın salat ve selamı, Peygamberimiz Muhammed'e, onun âline ve tüm ashabının üzerine olsun. Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur.

 

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.

Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur. Salat ve selam Peygamberimiz Muhammed'e, (SAS.) ailesine ve tüm ashabına olsun.

Allah'ım Sen Ebedisin, Kadim ve Evvelsin. Senin büyük lütfuna ve cömertliğine güveniyoruz! Yeni yıla eriştik. Şeytanın nefsimizi kötülüğe sevk eden işlerine karşı bizi Sana yaklaştıran şeylerle meşgul olmamız için Senden yardım istiyoruz.

Allah'ım, bu ayı emniyet ve imanla, emniyet ve İslam ile karşımıza çıkar. Benim de rabbim de sizin de rabbiniz Allah'tır. Bu ay hidayet ve iyilik getirsin.

Allah'ım Senden afiyet ve her türlü hastalıktan şifa istiyoruz. Ve bizi bundan emin ve kurtulanlardan eyle.

Bize ibâdetleri ve itikafları evinde eda etmenin lezzetini ver, ey Cömertlerin en Cömerdi.

Allah’ın salat ve selamı, efendimiz Muhammed'e, âline ve ashabının cümlesinin üzerine olsun. Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur.

Amin­

 

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close