Kentsel ısı adasının etkisiyle şehirler, çevresindeki kırsal alanlara göre daha fazla ısınıyor. Bu artışta betonlaşma, rüzgarı kesen binalar, asfalt, güneş ışığında siyah etkisi yapan cam gökdelenler etkili.
Meteorologlar doğal örtünün yerini alan binalar, asfalt yüzeyler, özellikle büyük metropollerde hızla artan cam giydirme binaların yansıtma özelliğiyle şehirlerde ısı adaları oluştuğunu belirtiyor. Cam giydirme gökdelenlerin güneş ışığının bir kısmının içeri girmesine neden olurken, bir kısmını da yansıtarak mercek etkisi yaptığı dile getiriliyor.
Isıyı içine çeken cam binalarda soğutmayı sağlamak için daha fazla klima kullanımı ve enerji tüketimi söz konusu oluyor.

Binalar, asfalt yollar, beton yapılar siyah cisim gibi güneş ışığını depoluyor ve yayıyor. Diğer yandan yüksek katlı binalar, rüzgarı kesiyor ve hissedilen sıcaklığın artmasına sebep oluyor.
Meteorolog Ahmet Köse, "Bilimsel çalışmalarda, yerleşim yeri ile hemen yanı başındaki yeşillik alanda ölçülen sıcaklıkların mevsimsel değişikler gösterse de 5 derecenin üzerine kadar çıkmakta." diyor.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise bu etkileri azaltmak için şu önerileri aktarıyor:
Şehirleri doğayla uyumlu hale getirmek gerekli. Şehirleri;
* Havayı, suyu ve toprağı koruyarak,
* Yağmur suyunun toprakla buluşmasını sağlayarak,
* Hakim rüzgar yönü ve hızının şehrin her yerine nüfus etmesi sağlayarak,
* Bir yapının başka bir yapı üzerinde gölge oluşturmasını önleyerek,
* Kişi başına düşen yeşil alanları artırarak,
* Cadde, sokak ve meydanların yeşil koridorlara dönüştürülmesi ve yeşil koridorlarla taze ve temiz hava hareketi oluşturarak,
