Eğitime verdiği zararlar görüldükçe ülkeler okullarda öğrencilerin cep telefonu kullanımını yasaklıyor. Türkiye’de de yönetmeliğe göre yasak. Devlet okullarında yasağa genellikle uyuluyor. Ama özel okullarda veliler çocuklarına her dakika ulaşmak istediği için yasak esnetiliyor.
Cep telefonu başta olmak üzere bilişim araçlarının sınıflarda öğrenciler tarafından kullanılmasının konsantrasyonu bozduğu, derse uyumu zorlaştırdığı, başarının düşmesine sebep olduğu tüm dünyada tartışılıyor. Fransa, Rusya, Hollanda, İspanya, Finlandiya derken ülkeler birer birer okullarda cep telefonu kullanmayı yasaklamaya ya da yasaklamak için adımlar atmaya başladı.
HANGİ ÜLKELERDE YASAK?
Fransa 2018’de, Rusya Eylül 2022’de, okullarda öğrencilerin cep telefonu kullanımını yasaklandı. Çin’de, Suudi Arabistan’da da okulda cep telefonu kullanımı yasak. Güney Avustralya’da devlet okullarında, ABD ile İspanya’da bölgesel olarak yasak uygulanıyor. Hollanda 1 Ocak 2024 itibariyle uygulamaya geçecek. Finlandiya ve İngiltere’de de yasak gündemde.
DERSTE DİKKATİ DAĞITIYOR
Doç. Dr. Gülşah Batdal Karaduman, okullarda telefon kullanımının yasaklanmasının temel nedeninin çocukları ekran ve internet bağımlılığından korumak olduğunu kaydetti. Öğrencilerin derste dikkatlerinin dağılmasını önlemek, online zorbalığı engellemek, göz sağlıklarını korumak için de telefon kullanımının yasaklandığını belirten Karaduman, telefonların öğrenciler tarafından etik olmayan biçimlerde de kullanıldığını vurgulayarak şunları söyledi: “Öğrenciler derslerde kopya çekmek, yanlış bilgileri paylaşmak için de cep telefonunu kullanabiliyor. Ayrıca sık sık mesajlara ve videolara bakmak derslere konsantre olmayı zorlaştırmakta. Okul idareleri, öğrencilerin ihtiyaç duyduklarında ailelerini okuldan arayabilmelerini sağlamakla yükümlü. Pek çok okulda bu güven sunulmakta.”