Türkiye İzcilik Federasyonu'nun, İstanbul Beykoz’da düzenlediği izci kampına katılan 10-15 yaşlarındaki depremzede öğrenciler, 81 ile tohum topu hazırlıyor
Kampta temel izcilik eğitiminin yanı sıra kurulan atölyede, deprem sonrası gösterilen yardımseverlikten dolayı tüm Türkiye’ye teşekkür etmek için izciler tarafından tohum topları üretiliyor.
81 ile biner adet gönderilecek tohum topları sonbaharda doğayla buluşturulacak.
Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği, ÇEKUD'un izcilik kampına özel geliştirdiği ve koordinasyonunu yürüttüğü “Tohumdan Fidana: 81 İle 81 Bin Tohum Topu” projesi kapsamında kamp alanında tohum topu üretim istasyonu ve atölyesi kuruldu.
Tohum Topu Nedir?
Atalarımızın binlerce yıldır tohum saklama ve ekim yapma yöntemi olarak kullandığı tohum topu, çevresel sürdürülebilirlik bakımından gündeme gelen ve giderek önemi daha iyi kavranan fidan yetiştirme yöntemi. Tohum topu, iklim koşulları çimlenme için uygun olana kadar tohumları güvende tutuyor. Doğayla uyumlu, bakım gerektirmeyen etkili bir ağaçlandırma yöntemi.
Geleneksel bir tohum saklama ve fidanlaştırma tekniği olan tohum toplarına çam, selvi, akasya, defne, palmiye, akça ağaç, sedir gibi ağaç tohumları ile elma, armut, kiraz, vişne, erik gibi meyvelerin çekirdekleri yerleştiriliyor.
Kil toprak ve samandan yapılan her bir tohum topuna, 3-4 çeşit tohum veya meyve çekirdeği ekleniyor.