Obezite tüm dünyada yayılıyor. Tüm dünyada aşırı şişman kişi sayısının 4 milyarı bulması bekleniyor. Gıda güvenliği ve beslenme bilincinin ilkokulda ders olarak okutulmasını öneriliyor.
Obezite çocuklar ve gençlerde daha yaygın
Hazırlanan Dünya Obezite Atlasında, obezite ve fazla kilonun 4 milyardan fazla insanı etkileyeceği belirtilerek, en hızlı artış görülen grubun çocuklar olduğuna dikkat çekildi. Raporda özellikle çocuklar ve gençler arasında artan obezite oranları, 2020’deki seviyeye kıyasla 2’ye katlanacağı öngörüldü. Atlasta, çocukluk ve yetişkin obezitesindeki artışın üst seviyelerde olduğu vurgulandı.
Obezite ve bağlı olduğu hastalıklar
Dr. Feray Akbaş, obezite yani aşırı şişmanlığın artmasında yaşam biçimine bağlı fiziksel aktivitenin azalması, fastfood beslenme, aç olunmadığı halde tüketilen atıştırmalıkların önemli payının olduğuna söylüyor. Akbaş aşırı şişmanlığın nedenlerini ve önerilerini paylaştı:
“Yenidoğan döneminde anne sütüyle beslenmeme/beslenememe, erken çocukluk döneminde yanlış beslenme de obeziteyi artıran faktörlerden. Obeziteye, Tip 2 diyabet, metabolik sendrom, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, yağlı karaciğer hastalığı, uyku apne sendromu, depresyon ve diğer psikolojik sorunlar, hatta bazı kanser türleri de sıklıkla eşlik ediyor.
Ürünlerin etiketleri incelenmeli
Hazır gıdalara yönelik bilinç oluşturulmalı. Yiyecekleri evde hazırlamak en ideali ama tabii ki bu her zaman yapılamıyorsa market alışverişleri için bol bol içerik okumak, sağlığa zararlı içerikleri öğrenip, bunları barındıranları almamak, akıllıca olacaktır. Kalitesiz ve sağlıksız içerikler sadece kiloyu değil, bütün sağlığı etkiler, düzenli olarak tüketildiklerinde de ciddi hastalıklara yol açabilir.
Yiyecek kalitesi de her zaman fiyatla doğru orantılı değil. Yüksek fiyatlı olup içeriği istenen standartlara uymayan ürünler de var. Ama etiket içeriğindeki malzemelerin günümüz şartlarındaki maliyetlerine rağmen, çok düşük fiyatlı bir ürün görüldüğünde de mesafeli durmakta fayda var.”
Gıda ve beslenme dersi önerisi
Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, okullarda ilköğretimden itibaren gıda güvenliği ve beslenmeyle ilgili bilinç katacak derslerin müfredata eklenmesini önerdi:
“Gıda ve beslenme eğitimleri verilmeli. Bilinçli bir tüketici olarak ürünün ne kadar şeker, tuz, karbonhidrat, kalori, protein vb içerdiğini kontrol etmeli ve tüketim seviyemizi buna göre belirlemeliyiz. Sadece son tüketim tarihine değil, besin değerleri tablosuna da bakılmalı.”
Dr. Osman Erk, işlenmiş, paketli gıdalara yönelik temkinli olunması gerektiğini anlattı: Çocuklar, işlenmiş gıdalar, hamur işleri yerine meyve sebze, yumurta, et, kuru yemiş, tavuk eti, balık, bol yeşillik tüketmeli. Egzersiz çok önemli. Çocuklar uzun süredir zamanlarını bilgisayar ve telefon başında geçiriyor. Sağlık açısından son derece zararlı. Uyku çok önemli. Öğrencilerin gece 23:00’te yatıp sabah 07:00’de kalkma rutinleri olmalı. Uyku, vücudun tamir ve rehabilitasyon zamanıdır. Uykuya da çok dikkat etmek gerekir.”
Milliyet