Çocuklarda dikkat eksikliği, psikolojik rahatsızlıklar, akran zorbalığı gibi birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olan ekran bağımlılığı, ciddi düzeyde.
Çocuklar eve gelir gelmez ellerine aldıkları telefon ve tabletlerin karşısında uyku saatini dahi aşacak şekilde vakit geçiriyorlar. Bu da ekran bağımlılığının ciddi düzeye geldiğini gösteriyor.
Ekran kullanımı sosyal faaliyetlere katılmaya, sorumlulukları yerine getirmeye engel olabilecek düzeye geldiyse bağımlılık boyutuna ulaşmış demektir.
Diğer yandan sosyal medyada ebeveynleri tarafından içerik üretmesi teşvik edilen hatta zorlanan çocukların “Mikro ünlü” haline getirildiğini dile getiren uzmanlar, her paylaşımla dijital ayak izinin oluştuğunu, bu paylaşımların kimliklerinin önemli bir parçası olacağını, içeriklerin çocuklara psikososyal açıdan zarar verdiğini kaydediyorlar.
Rol model olunmalı
* Cep telefonu ya da dijital dünya platformlarından tamamen ayrılış yerine birlikte belirleyeceğiniz bir zaman dilimi ve kotasında gelişimine dönük kullanım programları yapın.
* Çocuklarınız için iyi bir rol model olmanız önemli. Bu nedenle kademeli olarak kullanımın azaltılmasında birlikte hareket edin. Elinizde cep telefonuyla çocuğunuza “Telefon ile oynama!” demek çok da anlamlı olmayacaktır.
* Çocuğunuzun sosyal medya yerine gerçek yaşamda sosyalleşmesi ve kişisel ilişkilerini geliştirebilmesi için imkânlar sağlayın.
* Birlikte yapılabilecek kitap okuma, araştırma yapma, seyahat, ev işlerinde basit tamirler gibi çeşitli aktivitiler ekrandan uzaklaşmayı sağlayabilir.
* Eğitimsel faaliyetler için gerekli web sitelerini birlikte belirleyin, bu dijital dünyanın olumlu yönlerini vurgulamada etkili olacaktır.
Milliyet