Zararlı organizmaları engelleyen pestisit adlı zehirli kimyasal maddeler, tarımda yoğun kullanılıyor. Bu maddelerden önce çiftçiler ardından toprak ve bu toprağın ekinlerini tüketenler etkileniyor.
“Tarımda Kullanılan Zehirler Hakkında Gerçekler ve Rakamlar: Pestisit Atlası” adıyla hazırlanan raporda, pestisitlerin en fazla tarlada çalışan kadınlara zarar verdiğine ve meme kanserinin artışında rol oynadığına dikkat çekildi. Dünyada yılda 4 milyon ton pestisit kullanılıyor. Türkiye’de 1990’da 30 bin ton civarında olan pestisit kullanımı, 2018’de iki kat artarak 60 bin, 2020’de ise 54 bin tona yükseldi.
Türkiye’de yılda ortalama 60 bin ton pestisit kullanıldığı belirtildi. En fazla kullanan illerin başında Bursa, Adana, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Aydın geliyor. Bu illerde halk sağlığı, biyoçeşitlilik kaybı, kimyasal kirlilik gibi sorunların görüleceği belirtiliyor.
Pestisit kullananlar kendilerini korumuyor
En fazla pestisit kullanılan illerden Manisa’da çiftçilerin yüzde 60.7’sinin kimyasal kullanımı sonrası kıyafetini değiştirmediği, yüzde 74.2’sinin pestisit etiketindeki uyarıları bilmediği, yüzde 63’ünün pestisit kullanımı sırasında koruyucu ekipman kullanmadığı belirlendi. Öte yandan pestisitin kısırlığa yol açtığı da belirtildi.
İlaç son çare olarak kullanılmalı
Prof. Dr. Cem Özkan, “Türkiye’de son 10 yılda pestisit kullanımı % 40 arttı, Avrupa’da % 20 azaldı. Çünkü Avrupa, faydalı böcekleri kullandı. O böceklerin anavatanı Türkiye. Bizden faydalı olanı götürüp, bize ilaç satıyorlar. Tarım ilacı son çare, alternatif yöntemler kullanılmalı" diyor.
Batur Şehirlioğlu ise “Pestisit kullanımındaki artış, verime yansımıyor. Pestisitler doğal dengeyi bozuyor, zararlıdan çok onların düşmanlarına zarar veriyor. Ayrıca zararlılar da zamanla pestisitlere karşı direnç geliştiriyor.”
Milliyet