İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak06:40 Güneş08:11 Öğle13:02 İkindi15:22 Akşam17:44 Yatsı19:10
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 13°C Nem %77
Türkçe
8 Cemaziyelahir 1446 9 Aralık 2024 Pazartesi
8 Cemaziyelahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:40 08:11 08:54 13:02 15:22 17:44 19:10
Giriş Yap

Pestisitler verimi artırmadığı gibi sağlığı etkiliyor

09.11.2023    |

Son yıllarda tarımda pestisit kullanımı arttı. Ancak bu yoğun kullanım verimi artırmadığı gibi sağlık sorunlarında artışa sebep oluyor. 

Dünya çapında yılda 4 milyon ton pestisit kullanılıyor. Dünyada yaklaşık 385 milyon pestisit zehirlenmesi vakası yaşanırken 11 bin kişi de doğrudan bu zehirlenme nedeniyle hayatını kaybediyor. 

Türkiye’de ise 2014-2018 yılları arasında pestisit kullanımı yüzde 51.10 artış gösterdi. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde buluanan Batur Şehirlioğlu verimlilikte, pestisit kullanımıyla paralel bir artış olmadığına dikkat çekerken en çok hangi ürünlerde pestisite rastlandığını ve pestisitin zararlarını anlatıyor.

"Pestisit kullanımı yüzde 51 artmasına rağmen, hektar başına ton olarak buğdaydaki verim artışı yüzde 14, meyve grubunda yüzde 13.85, sebzede yüzde 7.82. Mercimekte ise verim kaybı söz konusu. Yani pestisit kullanımı ile aynı oranda artan bir verim söz konusu değil. Çünkü pestisitlere, genetiği değiştirilmiş tohumlara, suni gübrelere dayalı endüstriyel tarım fayda sağlamıyor, şirketler zenginleşirken çiftçiler zehirleniyor; dahası biyolojik çeşitlilik kaybı, su, toprak ve çevre kirliliği yaşanıyor."

Tarım ilaçları zararlı değil yararlı organizmaları etkiliyor

Pestisitlerin doğadaki dengeyi etkilediğini belirten Şehirlioğlu," Pestisitler doğadaki av avcı dengesini bozuyor, doğadaki tozlayıcıları yok ediyor. Pestisitler zararlıdan çok zararlıların doğal düşmanlarına ve tozlayıcılara zarar veriyorlar. Ayrıca zararlılar zamanla bu pestisitlere direnç geliştiriyorlar ve pestisitler etkisiz hale geliyor. İşte bu kısır döngü çiftçiyi daha fazla kullanmaya, firmaları da piyasaya daha güçlü pestisitler sürmeye itiyor." dedi.

Kullanım talimatına uyulmuyor

"Diğer yandan pestisitlerin kullanma kılavuzlarına göre kullanılması gerek. Yani en basit ifade ile doğru zamanda ve doğru miktarda kullanılması. Bu konuda çiftçi bilinçsiz hareket ederek olması gerekenden daha fazla miktarda ilaç kullanıyor."

Şehirlioğlu çözüm önerilerini ise şöyle paylaştı:

"Organik tarım, onarıcı tarım, agroekoloji gibi ekolojik tarım sistemlerine yönelmek; kültürel, fiziksel mücadele, biyolojik, biyoteknik mücadele gibi alternatif uygulama ve tekniklerini benimsemek; pestisitsiz tarıma geçiş olmalı. "

Pestisit yerine biyolojik mücadele önerisi

Pestisit kullanımının azaltılması için biyoteknolojik mücadele çalışmaları yürütülmesi gerektiğini söyleyen

Prof. Dr. Cem Özkan ise şunları söyledi: Kullanılan tarım zehirlerinin ancak binde biri hedef alınan zararlılara gidiyor. Gerisi havaya suya ve toprağa karışıyor. Ve bu kimyasallar zamanla kanserojen oldukları anlaşıldıkça yasaklanıyor. Ama çalışmada insanların tarım alanından uzak dahi olsa zehirden kaçamayacağını gösteriyor.

Çözüm için eğitim ve denetleme çok önemli ama esas önemli olan problemi kabul etmek. Pestisit alternatifi yöntemler ise ülkemizde hemen hemen hiç kullanılmıyor. Yararlı böcekler kullanılmalı" ­

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close