Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile disleksi sorunu yaşayan çocuklar, anlaşılamadıkları için okulda engellerle karşılaşabiliyorlar.
Okul çağındaki çocuklarda görülebilen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), öğrenme bozukluğu ve en sık ortaya çıkan belirtisi okuma güçlüğü (disleksi) çoğu zaman birbirine karıştırılabiliyor. Bazı öğretmenler sınıfta özel ilgi göstermeleri gereken bu çocuklara nasıl yaklaşmaları gerektiğini bilemezken bazı aileler de bu sorunları ya fark edemiyor ya da ‘düzelir’ deyip geçiştirebiliyorlar.
Doç. Dr. Mesut Yavuz: “Dikkatleri dağılıyor. DEHB’in konsantre olamama, dikkati sürdürememe, aşırı hareketlilik ve dürtüsellikle karakterize bir ruhsal tablo olduğunu söyleyen Yavuz, belirtilerin ilköğretim döneminde belirgin hale geldiğini kaydetti ve ekledi: “Dersi dinlerken veya ödev yaparken dış uyarılarla dikkatin kolayca dağılması, unutkanlık, sınavlarda çeldiricilerde sık hata yapma, okul eşyalarını kaybetme belirtiler arasında sayılabilir. Bu belirtilerin çocuk ve ergenlik döneminde okul başarısında düşüklük, aile ve arkadaş ilişkilerinde sorunlar ile riskli davranışlara yönlenme gibi işlev sorunlarına yol açabileceğini belirten Yavuz, DEHB’in tanısının klinik olarak konulabileceğini dile getirdi.”
Sanat ve spora yönlendirilmeli
“Ailelerin çocuklarına anlayışla yaklaşmalarının, onları yargılamamalarının, akademik ve psikososyal beklentilerini destekleyici tutumla çocuklarına yansıtmalarının önemine dikkat çeken Yavuz, “DEHB ve öğrenme bozukluğu tanısı olan çocukların yaşayabilecekleri yaşam stresleri nedeniyle arkadaş ilişkilerinin desteklenmesi, sosyal, kültürel ve sportif yönlendirmeler yapılması da çocukların ruhsal iyilik haline faydalı olabilir” dedi.”