GÜZİDE BİR YAŞAMDAN KESİTLER
MUHTEREM HACER COŞAN
Mürebbi'miz Mahmud Es’ad Coşan'ın güzide eşi, Mehmed Zahid Kotku Hocamızın pek kıymetli kerimesi, Muharrem Nureddin Coşan Hocamızın sevgili validesi Hacer Muhterem Coşan Hanımefendi…
1941 yılının Kurban Bayramı sabahı, şimdiki adı Çukurca olan Bursa’nın İzvat köyünde dünyaya geldi. Kafkas göçmeni olan dedesi bu köye imam olarak atanmıştı. Aynı zamanda ipekçilik yapardı.
Bayram sabahı doğduğu için rahmetli annesi kendisine “Hacer” isminin konulmasını arzu etmiş, büyükannesi ise “Muhterem” demiş ve böylelikle kendisine Hacer Muhterem Kotku ismi verilmişti. Ailenin üçüncü çocuğuydu.
Çocukluğunun bir kısmı, dedesi ve sevgili babasının imamlık vazifesi gördüğü İzvat köyünde geçti. Dört yaşında iken ailesiyle İzvat’tan Bursa'ya geldi. Daha sonra Kotku Hocaefendi, Üftade Cami-i Şerifi’nde vazife’ye başladı. Evleri camiye yakın olduğu için Muhterem Coşan Hanımefendi sık sık babasının yanına gidip gelirdi.
Her Ramazan ayında camide itikafa giren babasına, caminin yanı başındaki evlerinden yemek getirdiğini, iftarı birlikte yaptıklarını bu güzel zamanları unutamadığını anlatmaktadır.
Bursa’da on bir yaşında başladığı hafızlık eğitimi sırasında babası Kotku Hocaefendi, İstanbul’da Zeyrek yokuşundaki Ümmü Gülsüm Camii’ne atandı. Bu vesile ile İstanbul’a geldiler.
Hacer Muhterem Coşan Hanımefendi anne ve babası hakkında şu hatıraları anlatmaktadır:
“Muhterem babacığım (Rh. A.), çok halim selim idi. Bizlere güler yüzle, lütuf ve latife ile muamele eylerdi.
Sabah namazından sonra işrak vaktine kadar camiden gelmez, Evrâd-ı Şerîfe ile meşgul olurdu. Biz ise evde sofrayı hazır ederdik. Camiden çoğunlukla misafirlerle gelir, kahvaltı ederdi. Akşam soframızda da misafir eksik olmazdı, elhamdülillah...
Annem Râbia Edîbe Hanım, çok çalışkan bir kadındı; eli hiç boş durmazdı. Babama hizmeti çok itina ve şevkle yapardı. Çok Kur'an okurdu. Az uyur, erken kalkardı. Fedakarca hizmet eder, misafirleri bıkmadan usanmadan güzellikle ağırlardı.
Seyahatlere çok titiz hazırlanır, çantalara yolda gerekli en ince teferruatı bile koymayı unutmazdı. Mekanı cennet olsun, Allah ruhlarını şad eylesin...”
Hacer Muhterem Coşan Hanımefendi, ziyaretine gelenlere şu tavsiyelerde bulunmuştur:
“Daima güler yüzlü, tatlı dilli olun! Doğruluktan asla ayrılmayın, katiyyen yalan yanlış söylemeyin! Hiç dedikodu yapmayın, emanete dikkat edin, kul hakkını üzerinize geçirmeyin!
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.