Geçtiğimiz çeyrek yüzyılda muazzam bir “hipertansiyon patlaması” oldu. Bunun başlıca nedenlerinin ise “sağlıksız beslenme, kilo fazlalığı ve obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve stres faktörü” olduğu net ve açık olarak anlaşıldı.
Problem çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmesine rağmen genelde herhangi bir şikâyete de neden olmuyor. Bu açıdan bakıldığında hipertansiyon da sağlıklı yaşamın öncelikle de damar sağlığının en önemli ve en sinsi düşmanlarından biri kabul ediliyor. Ama yine de -seyrek de olsa- bazı belirtilerin hipertansiyona işaret edebileceğini bilmemizde fayda var.
HİPERTANSİYON İŞARETLERİ
İLK BEŞ
- Baş ağrısı, baş, boyun bölgesinde rahatsız edici bir basınç, dolgunluk veya ağırlık duygusu.
- Çarpıntı atakları, kalp atımlarında hissedilen daha güçlü vurular, hızlanmalar veya düzensizlikler.
- Yürümekle gelen nefes zorlanmaları, çabuk yorulmalar.
- Burun kanamaları.
- Baş dönmesi atakları.
İKİNCİ BEŞ
- Göğüs ağrısı.
- Genel yorgunluk hali.
- Görmede bozulma, gözde kanlanma, sinek uçuşmaları.
- Ayak/ayak bileğinde şişme.
- Sersemlik hali.
HİPERTANSİYON NEDEN ÖNEMLİ
Hangi yaşta, kimde ve ne zaman, hangi nedenle ortaya çıkarsa çıksın hipertansiyonun temel hedefi ve başlıca zararlı etkileri damarlarda ortaya çıkıyor. İster büyük tansiyon (sistolik basınç) ister küçük tansiyon (diyastolik basınç) isterse de ikisi birden yükselsin damar için basınçta uzun süreli ve tekrarlayan artışlar zamanla damar yatağına kalıcı ve ilerleyici zararlar veriyor. Neticede de hasarlanan damarlar hangi organı ya da organları besliyorsa o organ ya da organlarda kalıcı ve ciddi hasarlar oluşmaya başlıyor. Tabii ki bu arada en çok zararı da damarlardan zengin olan yaşamsal organlar, öncelikle de kalp, beyin, gözler ve böbrekler görüyor. Peki, o hasarlar nasıl oluşuyor?
HİPERTANSİYON BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR
Yaşınız ve cinsiyetiniz ne olursa olsun kan basıncınızı her daim dikkatle izleyin. Tansiyon yükselmelerinin geçici ya da kalıcı sağlık sorunlarına yol açabileceğini aklınızdan hiç çıkarmayın. Son zamanlarda yaşadığımız hipertansiyon salgınının esas sorumlularının ise yaşam tarzı yanlışlarımız olduğundan en ufak bir şüphe duymayın. TUZ tüketiminizi azaltın. Sofranızdaki tuzlukları çöpe atın. Eğer varsa KİLO probleminizi, UYKU sorunlarınızı çözmeye çalışın. AKTİF bir yaşam sürün ve düzenli EGZERSİZ yapın. TÜTÜN ürünleri kullanmayın. STRES yönetimi konusunda daha çok bilgilenmeye çalışın. Hipertansiyonun oluşturabileceği gizli hasarları daha erken tespit etmek için de SAĞLIK KONTROLLERİNİZİ düzenli olarak yaptırmayı ise lütfen unutmayın.
Hürriyet / Osman Müftüoğlu