Hayatımız boyunca kaç kez nezle, grip oluruz hiç düşündük mü? Herhalde en sık yaşadığımız enfeksiyonlardır bunlar.
“Acaba nezle miyim?”, “Acaba grip mi oldum?”, “Antibiyotik kullanmalı mıyım?”, “Hastaneye, doktora gitmeli miyim?”, “Kendimi ve çevremi nasıl koruyabilirim?” gibi sorular aklımıza gelir ve bu sorulara cevap bulmaya çalışırız.
Uzman Dr. Nesrin Bulut, bu sorulara dair cevapları ve önerilerini şöyle paylaşıyor:
Belirtileri neler?
Üst solunum yolu enfeksiyonları arasında en sık nezle ve grip görülür ve bunların en sık sebebi virüslerdir. Nezle olduğunuzda su gibi burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi buruna ait şikayetler ön plandadır. Grip için ise ateş, öksürük, baş ağrısı ve kas ağrıları yaygın semptomlardır.
Nezle ve gribe çok çeşitli virüsler sebep olur. Virüslerin tedavisinde antibiyotiklerin etkisi yoktur. Gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımı antibiyotik direncine yol açtığı gibi, vücudumuzdaki yararlı bakterileri yok ederek sağlığımızı olumsuz etkileyebilir.
Nasıl bir tedavi uygulanmalı?
Örneğin bir sabah uyandınız burnunuz akıyor gözleriniz yaşarıyor öksürüğünüz hafif ateşiniz, ses kısıklığınız var. “Ne yapmalıyım?” diye düşünüyorsunuz. Şikayetleriniz büyük ihtimalle viral bir etkenle oluşmuştur. Birkaç gün içinde şikayetlerinizin azalarak geçmesi beklenir.
Vücudumuzu, bağışıklık sistemimizi destekleyici önlemler ve ihtiyacımıza göre şikayetlerimize yönelik tedaviler yeterlidir. Antibiyotiğe gerek yoktur.
Her enfeksiyon farklıdır. ‘Benim hastalığım antibiyotiksiz geçmiyor’ deyip, en basit nezlede antibiyotik kullanmak hem kendi bedenimize hem de topluma zarar verir. Gereksiz kaygılar, stres, uykusuzluk bağışıklık sistemimizi olumsuz etkiler.
Bütün bunların yerine burun akıntısı, hafif ateş gibi bir durumda bol ılık su içmek istirahat etmek yeterli olabilir. Bol sıvı almak boğazımızda çoğalan virüslerin mideye inerek mide asidiyle yok edilmesini sağlar ve boğaz ağrısına da iyi gelir. Çoğu kez ilaçlara da ihtiyaç kalmadan veya belki hafif bir ağrı kesici, ateş düşürücü ile sağlımıza kavuşabiliriz.
Nezle ve grip için doğal tedavi yolları nelerdir?
Doğal yöntemler oldukça etkilidir.
* Bol ılık su en iyi öksürük şurubudur. Ilık bir bardak suya bir tatlı kaşığı bal ilave edip içerseniz solunum yollarınız rahatlar. Alerjik viral öksürük için de birebirdir.
* Sabahları bir tutam çörek otunu iyice çiğneyip üstüne ballı su içmek hem koruyucu hem tedavi edicidir.
* Burnumuzu ve genzimizi tuzlu su ile temizleyebiliriz.
* Bir litre ılık suya iki yemek kaşığı bal, iki yemek kaşığı elma sirkesi ilave edip gün boyu içebiliriz.
* Gece öksürüğümüz oluyorsa yattığımız odayı nemlendirmek de oldukça etkilidir.
* Ateş, boğaz ağrısı gibi şikayetlerimiz birkaç gün beklediğimiz halde geçmiyor ve hatta artıyorsa o zaman bir doktor muayenesine başvurmamız gerekir.
Çocukları korumak için hangi tedbirler alınmalı?
Okul ve kreş dönemlerinde olan çocuklarda el yıkama ve sınıfların havalandırılması en önemli koruyucu etkenlerdir. Ayrıca bu yaş gruplarında bakterilere bağlı enfeksiyon ihtimali erişkinlere göre daha fazladır.
Kreşe veya okula yeni başlayan çocuk ilk bir yıl daha çok hasta olur. Yıllar geçtikçe bağışıklığı artarak enfeksiyon ihtimali azalır.
Hasta çocuğun kreşe veya okula gönderilmeyip, birkaç gün istirahati sağlanmalı. Böylece çocuğun tedavisinin yanı sıra bulaş zincirinin kırılması sağlanmış olur.
Bağışıklığı korumak için nelere dikkat edilmeli?
Bağışıklık sistemimiz harika bir şekilde çalışır.
* Bize düşen vücut direncimizi dengemizi bozacak etkenlerden uzak durmaktır.
* İyi bir uyku vücudumuzun onarımı ve bağışıklığı için oldukça önemlidir.
* D, C vitaminleri ve çinko bağışıklık sistemimizi destekler. Bunları doğal yollardan veya takviye olarak alabiliriz.
* Ellerimizi sık sık yıkamak, odalarımızı havalandırmak bu enfeksiyonlara karşı alınabilecek en güzel önlemlerdir.
Üst solunum yolunun viral enfeksiyonları, sağlıklı bireylerde özellikle doğal tedavilerle, birkaç gün istirahatle genelde kolayca atlatılır. Yeter ki bedenimizi sağlığımızı elimizden geldiğince koruyalım.
Nezle ve basit grip gibi hafif ve virüslere bağlı üst solunum yolları enfeksiyonlarında doğal tedavilerle, atalarımızın dediği gibi “kendi kendimizin doktoru olalım”. Ancak tabi ki gerektiğinde bizi aşan durumlarda işin uzmanına da başvurmak kaydıyla…