Zeytinyağının asit miktarı ne anlama geliyor? Kalitesi nasıl anlaşılır? Alırken neye dikkat edilmeli? Ayrıntılar haberde.
Ne kadar sürede tüketilmeli? Nasıl saklanmalı?
Tüm zeytinyağları ışıktan ve sıcaktan uzak saklanmalı. Serin ve karanlık bir yerde ve ağzı iyice kapalı tutulmalı. Filtre edilmemiş yağların üç ay içinde tüketilmesi tercih edilmeli. Doğal sızma yağlar doğru koşullarda 18 ay saklanabilir.
Zeytinyağında hangi vitaminler var?
Zeytin yağının içerisinde E vitamininin yanı sıra A, D ve K vitaminleri yer alır. D ve A vitamini içerdiği için zeytinyağının bacaklara faydası, gözlere faydası konuları akla gelir. Çünkü D vitamini kemik gelişimini, A vitamini ise göz sağlığının ise göz sağlığının korunmasını destekler.
Acılık ve yakıcılık hissi neden olur?
Zeytinyağını tadın ve dilinizin üzerinde hafifçe hava ile gezdirin. İyi bir zeytinyağının dilinizin yanlarında acılık ve boğazınızda yakıcılık hissi oluşturması gerekir. Bu yakıcılığın asitle herhangi bir ilgisi yoktur. İçinde yüksek miktarda antioksidan olduğunu gösterir. Zeytinyağının sağlığa faydası, onarıcı ve gençleştirici etkisi buradan gelir.
Asit değeri neyi gösterir?
Zeytinyağındaki asit değerinin düşüklüğü zeytinyağının ne kadar iyi işlendiğine dair iyi bir göstergedir. Yüzde 0.3’ün altında asit değerine sahip zeytinyağları genel olarak iyi kalitededir. En önemlisi ise zeytinyağının bekledikçe bozulup işlevini kaybeden bir ürün olduğunu unutmamalıyız.
Renk önemli mi?
Yağın rengi ürünün kalitesini ifade etmez. Piyasada içerisinde belirli maddeler eklenerek rengi değiştirilen hileli ürünler bulunmaktadır. Renk kriteri seçerken yanıltıcı olabilir.
Kalite testi nasıl yapılır?
Gerçek zeytinyağı suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa kalitelidir. Sahte ve kalitesiz olan zeytinyağı ise, kısa süre içerisinde suya karışacaktır.
İyi bir zeytinyağı seçerken nelere dikkat edilmeli?
Zeytinyağı mutlaka koyu renkli cam şişede olmalıdır. Şeffaf cam şişeler, güneş ışığını geçirdikleri için zeytinyağının bozulmasına neden olmaktadır.
Özellikle pet ambalajlı ürünlerden uzak durulmalı. Markası ve etiketi olan ürünleri tercih edilmeli.
Zeytinyağının üretim ya da hasat yılı, dolum tarihi, son kullanma tarihi, coğrafi işaretini, elde edildiği zeytin çeşidini ve bölgesine etiket üzerinde arayın.