Saraybosna'nın kalbi konumundaki tarihi Başçarşı'da bulunan, en değerli Osmanlı miraslarından Gazi Hüsrev Bey Medresesi, geçirdiği tüm savaş ve zorluklara rağmen aralıksız eğitim veriyor.
Sultan II. Bayezid'in torunu Gazi Hüsrev Bey tarafından 8 Ocak 1537'de kurulan, tarihi Gazi Hüsrev Bey Medresesi, ülkedeki en eski eğitim kurumu olarak 487'nci kuruluş yılında hizmet vermeye devam ediyor.
Hırvatistan'ın güneyindeki Dubrovnik kentinden getirilen taş ustalarının yaptığı medresede dini derslerin yanı sıra bilimsel dersler de veriliyor.
Ülkede 1992-1995'teki savaşta kuşatma altında tutulan Saraybosna'da kapılarını eğitime kapatmayan tarihi medrese, zorlu savaş yıllarında öğrencilerini çatısı altında topladı ve eğitime ara vermeden devam etti.
Medrese, İngilizce, Arapça ve Türkçe öğretilmesi dolayısıyla Boşnak ailelerin öncelikli tercihleri arasında yer alıyor.
Bosna Hersek'te 16. yüzyılın ilk yarısında 20 yıl boyunca Osmanlı'nın sancak beyliğini yapan Gazi Hüsrev Bey, inşa ettirdiği cami, medrese, kütüphane, saat kulesi, çarşı, han ve dükkanlarla o dönemde mütevazı bir kasaba olan Saraybosna'nın şehirleşmesinde en önemli adımları attı.
Çatısının kurşun olması nedeniyle halk arasında "Kurşunlu Medresesi" diye de bilinen medrese, ülkedeki birçok önemli din ve devlet adamının yetiştiği bir eğitim yuvası olma vasfını da taşıyor.
Tarihi medresenin kapısında "Bu bina bilimi ve Allah sevgisini dualarla arayanlar için yapıldı. Dinin savunucusu Gazi Hüsrev, iyi niyetin kaynağı ve adaletin gururudur." yazısı yer alıyor.
Osmanlı'nın Bosna'daki ilk sancak beyi İshakoğlu İsa Bey, "Saraybosna'nın kurucusu" diye nitelendirilirken Gazi Hüsrev Bey de Saraybosna'nın şehir ve ticaret merkezi haline gelmesini sağlayan isim olarak tarihi kayıtlara geçti.
Gazi Hüsrev Bey'in Saraybosna'ya bıraktığı en önemli eserlerden medrese, 487 yıllık geçmişiyle tarihe tanıklık etmeyi sürdürüyor.
AA