"Küresel İslam Ekonomisinin Durumu Raporu" on yıldır İslami pazar eğilimlerinin helal ürünleri, finansı, yaşam tarzı sektörlerini ve hizmetlerini kapsayan, 81 ülkeyi değerlendiren derinlemesine bir analiz sunuyor.
Malezya, Küresel İslam Ekonomisi Göstergesi'nde üst üste 10.kez zirvedeki yerini korurken, onu Suudi Arabistan, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri izliyor. Endonezya’nın sıralamada 3. sıraya yükselmesi dikkat çekiyor.
Rapor, 81 ülkeyi kapsıyor. Bu sene Malezya'yı Suudi Arabistan, Endonezya ve BAE takip etti. Bahreyn son birkaç senedir ilk kez ilk 5'e geri dönerken, Güney Afrika da ilk kez ilk 15 ülke arasına girdi. İlk 15'te İran, Katar, Pakistan ve Güney Afrika da yer alıyor.
Helal ekonomi alanları neler?
Rapor, 2013 yılından bu yana büyük ekonomiler ve Müslüman çoğunluklu ülkeler için bir referans noktası halinde.
İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin helalle ilgili ürün ithalatının 2027'de % 7,6 yıllık bileşik büyüme göstermesi bekleniyor. Söz konusu ürünler küresel olarak ticareti yapılan yiyecek ve içecek, mütevazI giyim, ilaç ve kozmetik gibi helal ürünlerin önemli bir çoğunluğunu temsil ediyor.
Raporda, Helal ekonominin potansiyel alanları arasında yeni helal sertifikasyonu, seyahat ve ziyaretler, yapay zeka odaklı turizm, sosyal medya odaklı ticaret, çeşitli kıyafet tasarımları, yeşil ilaç inovasyonu ve canlı ticaret dahil olmak üzere 33 temel fırsat alanı belirlendi.
Malezya ilk sırada
Malezya finans, helal gıda, medya alanlarında birinci sırayı alırken mütevazı giyim alanında ikinci, ilaç alanında üçüncü, turizmde beşinci sırada yer aldı. Bu gelişme Malezya'nın teknolojik gelişmeler ile dijital çözümleri entegre eden Helal Endüstri Ana Planının stratejik uygulamasına bağlanıyor.
Raporda Malezya'nın Helal sertifikasyonu ve standartları konusunda artan etkisine vurgu yapıldı. Ülke, 84 tanınmış Sertifikasyon Kuruluşu ile helal jelatin de dahil olmak üzere Helal Malzemeler alanında öncü.