İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:04 Yatsı21:35 İmsak04:20 Güneş05:58 İşrak06:38
Hava - Hava durumuYağmurlu 14°C Nem %92
Türkçe
19 Şevval 1445 28 Nisan 2024 Pazar
19 Şevval 1445
İşrak
06:38
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:04
Yatsı
21:35
İmsak
04:20
Güneş
05:58
Giriş Yap

Akdeniz Anemisi nedir, nasıl tedavi edilir?

15.01.2024    |

Akdeniz Anemisi diğer adıyla talasemi, genellikle Akdeniz bölgesinde görülen ve genetik faktörlerle sonraki nesillere geçebilen bir tür kan hastalığı.

Genellikle Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) ile karıştırılır. FMF; ateş, karın ağrısı, eklem ağrısı ile seyreden romotolojik bir hastalıktır, talasemiden çok farklı bir durumdur.

Pediatrik Hematoloji uzmanı Dr. Ayşe Özkan, talasemiyi şöyle açıklıyor:

“Talasemi hastalığında, kırmızı kan hücrelerinde oksijeni taşıyan hemoglobin maddesinin yapımıyla ilgili genlerde bozukluk ya da yetersizlik vardır. İnsanlarda talasemiye ait genlerden iki adet bulunur; biri anneden, diğeri babadan geçer. Talasemi hastalığının ortaya çıkması için; iki ebeveyden en az birinin hastalığın taşıyıcısı ya da hastalığa sahip olması gerekir. Ebeveynlerde hastalık geni bulunmuyorsa, doğacak çocuklarda da bulunmaz.”

Talasemi olam ebeveynlerde çocukların sağlık durumu

“Talasemi taşıyıcılığında, kişilerde talasemi geni vardır ancak diğer sağlam gen nedeniyle kişi hasta değildir, hafif kansızlık ve halsizlik görülebilir. Kadın ve erkeğin taşıyıcı olması durumunda doğacak çocuğun %25 oranında hasta, %50 oranında taşıyıcı, %25 oranında sağlıklı olması ihtimali vardır. Bu nedenle taşıyıcı olan kişilere, hasta çocuğa sahip olmamaları için bilgilendirme yapılması önemlidir.

Kadın ve erkekte taşıyıcılık tespit edilirse, sağlıklı embriyolar, aşılama ya da tüp bebek yöntemi ile enjekte edilerek sağlıklı çocuklar doğabilir.

Talasemi taşyıcısı iki kişinin evlenmesi ve aşılama, tüp bebek gibi yöntemler olmadan çocuk sahibi olması ile %25 oranında görülen talasemi hastalığı tüm dünyada önemli bir sağlık sorunudur. “

Çocuklarda belirtiler nasıl ortaya çıkıyor?

“Talasemi hastalığı belirtileri, 6 aydan sonra ortaya çıkar. Solukluk, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, gelişme geriliği gibi şikayetler gelişir. Çocuk, kanındaki alyuvarlar yıkıldığı için, ömür boyu ,3-4 haftada bir kan transfüzyonuna gereksinim gösterir.

Sık kan transfüzyonları nedeni ile demir vücutta birikir ve hayati organlara zarar vermeye başlar. Demiri vücuttan uzaklaştırmak için her gün, demir uzaklaştırıcı ilaçların kullanılması gerekir ve bu ilaçların da yan etkileri vardır.”

Tedavi yöntemi nedir?

Dr. Özkan talasemi konusunda alınacak önemleri ve tedavi yönetimini ise şöyle açıklıyor:

“Talasemi hastalığının kesin tedavisi, uygun verici bulunabilirse kök hücre naklidir. Kök hücre nakli de hayati riski olan bir tedavi şeklidir. Bu yüzden, talasemi hastalığının ve de tadavisinin oluşturacağı risklerin önüne geçmek için evlilik öncesi, talasemi taşıyıcılığının taranması ve bu kişilerin çocuk sahibi olma konusunda bilgilendirilmesi çok önemlidir.

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close