Sıcak ve nemli hava uyku kalitesini düşürürken araştırmalar bu durumu etkileyen faktörlerin sadece havanın sıcaklığı ve nemi olmadığını gösteriyor.
Uyku süresi ve uyku bölünmeleri de önemli birer belirleyici. Ayrıca erken yatıp erken kalkmak, yatağa dolu mideyle ya da çok açken girmemek, yatak odasında elektromanyetik yüklenmeye yol açabilecek teknolojilere yer vermemek, uyumadan önceki birkaç saati mavi ışık bombardımanı altında geçirmemek de uyku kalitemizi az ya da çok etkileyebiliyor.
Hangi yana yatmak faydalı?
Yan yatarak uyumanın sırtüstü uyumaya göre horlama ve uyku apnesi sorunlarını hafifletebileceği biliniyor. Yan yatmak solunum yolunun açık kalmasını kolaylaştırıyor, küçük dil ve dilin boğazı tıkamasını önleyerek daha az horlamaya ve apne atağına yol açıyor.
Araştırmalar sağ yana yatarak uyumayı tercih edenlerin, sol yan pozisyonda uyumayı tercih edenlere oranla daha iyi bir gece geçirdiklerini, ertesi gün daha az sırt ve boyun ağrıları hissettiklerini gösteriyor. Tersi de mümkün olabiliyor.
Reflüsü olanlar hangi yana yatmalı?
Dneneyimler, asit reflüsü olanların sağ değil, sol yan tercih etmelerinin daha doğru olacağını gösteriyor. Zira sağ taraf üzerinde uyuduğunuzda yemek borusunun mide giriş bölümü gevşiyor, asitli mide sıvısı yemek borusuna kaçıyor ve reflü şikâyetleri şiddetleniyor.
Daha çok ve yoğun ağrı, yanma hissediliyor, reflüye bağlı gece öksürükleri maksimuma çıkıyor. Özetle eğer gastrit veya özafagus reflüsü gibi bir sorununuz varsa sol yanda uyumanızda fayda var.
Yüzüztü yatmak neden sakıncalı?
Uyku uzmanları beynin gece saatlerinde/uykuda aktifleşen “Glio Lenfatik Temizleme Sistemi”nin en iyi ve verimli şekilde “sağ yan yatış pozisyonunda” çalıştığını söylüyor. Bu verimlilik yani beynin toksinlerden arındırılması süreci, sol yan yatışta da sağ yan kadar olmasa da fena işlemiyor.
Ama eğer yüzüstü yatışı tercih ederseniz beyindeki bu son derece önemli “gece temizliği/arınma/detoksifikasyon” faaliyeti neredeyse durma noktasına gelebiliyor. Neticede de ertesi gün yorgunluğu, kafa karışıklığı, odaklanma güçlüğü hatta “beyin sisi” ve benzeri problemler dahi ortaya çıkabiliyor.
Hürriyet