İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:04 İkindi16:34 Akşam19:21 Yatsı20:42 İmsak05:12 Güneş06:39 İşrak07:16
Hava - Hava durumuFırtına 22°C Nem %70
Türkçe
12 Rebi'ül-evvel 1446 15 Eylül 2024 Pazar
12 Rebi'ül-evvel 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
05:12 06:39 07:16 13:04 16:34 19:21 20:42
Giriş Yap

Çocuklarla sağlıklı iletişim kurmanın yolları nelerdir?

Özel Haber
Özel Haber
31.01.2024    |

Aile içi iletişim sorunları nelerdir? Nasıl sağlıklı bir İletişim kurulabilir? Çocuklara sevgi ve güven hissettirmek için neler yapılmalı?

AKRA’da yayınlanan Aynadaki İnsan programına katılan Çocuk Gelişimi Uzmanı Saliha Fatma Bal, aile içi iletişimi kuvvetlendirmenin gerekliliklerini ve yöntemlerini anlattı. Mutluluğun ailede başladığını belirterek şunları söyledi:

İnsanın mutluluğu nerededir?

“Modern sistem, mutluluğu kişiye indirgemekte. Kişi mutlu ise her şey iyi, ‘sen önce kendini mutlu et’ düşüncesini empoze diyor. Nörobilimde ise mutluluk hormonlarının salgılandığı en önemli duygu, insanın sosyal dokunun bir parçası olduğu, sevdiği insanların içinde güvende hissettiği alan yani ailedir. Aile içi iletişim bu sebeple önem kazanıyor ve geliştirilmesi gerekiyor.”

İletişim türleri nelerdir?

“Üç türlü iletişimden söz edilebilir. İlki sağlıklı iletişimdir. Sevgi saygı iş birliği, hoşgörü içerisinde gerçekleşen sorunların oturup konuşulabildiği ortam sağlıklı iletişim ortamıdır.

Tersi olan çatışmalı iletişimde, ben duygusunun öne çıktığı, herkesin kendisini varlığını öne çıkartmaya çalıştığı hakimiyet mücadelesinin olduğu çatışmalı ilişki alanı söz konusudur.

Üçüncüsü ise iletişimsizlik; çatışmalı olandan daha kötü olarak sorunların konuşulmadığı iletişimsizlik ortamını ifade eder.

Aile bireyleri, mesela çocuklar okuldan eve koşarak gidiyorsa evde güzel bir iletişim var demektir. Fakat çocuk, babasının, annesinin eve gittiğinde kızacağını düşünüyorsa veya baba eve geldiğinde huzursuzluk oluşuyorsa evdeki iletişimin sorgulanması gerekiyor.”

Sağlıklı iletişim nasıl anlaşılır, iletişim şekli çocuk psikolojini nasıl etkiler?

Bal bu konuda şu örnekleri veriyor:

“Çocuklar eve geldiğinde, anne babalar genellikle onlara ‘Sınavın nasıl geçti?’, ‘Kaç puan aldın’, ‘Yemeğini yedin mi?’ gibi kontrol soruları yöneltirler.

Bu sorular çocuklar tarafından kontrol amaçlı sorgulama olarak hissedilmekte ve bir süre sonra üzerinde baskı gören çocuk ta fazla bir şey anlatmama eğilimine geçer.

Fakat sorgulama yerine keşfetme soruları yöneltilirse diyaloğa kapı açacak olan, kısa cevaplar içermeyen ‘Günün nasıl geçti?’, ‘Seni mutlu eden veya kızdıran bir şey oldu mu?’, ‘Neler yaşadın, bu sana ne hissettirdi?’ gibi konuşmayı sürdüren keşif soruları olursa iletişim kuvvetlenir. Burada çocuktan alınan cevaplarda da iyi yönlere odaklanmak gerekiyor.

Çünkü çocuklar, anne babanın yerine hiç kimseye koyamaz, aile onlar için güven verir. Bu sebeple bu güveni sürdürmek için konuşurken çocuklarla göz teması ve dokunsal iletişim çok kıymetli.”

En sık karşılaşılan iletişim sorunları nelerdir?

“Çatışmalı iletişim, konuşmanın olmadığı, paylaşımın olmadığı iletişim buna örnektir. Çocukların neler yaptığıyla ilgilenmiyorsak iletişimsizlik vardır. Çocuk kendinin önemsenip önemsenmediğini öğrenmeye çalışır.

Çocuğu olduğu gibi kabul etmemek, fikirlerini önemsememek onu değiştirmeye çalışmak iletişim hataları arasında yer alır. Çocuklarımız, aile arasında kendini güvende hissetmeli, sevilmeli, ekibin bir parçası olduğunu bilmeli.

Eğer bu sağlanamazsa çocuklar, anne babadan alamadığı iletişimi, güveni ve bu boşluğu dışarıdan almaya çalışıyor, özellikle ergenlik döneminde problem haline geliyor. Böyle bir durumda ya saldırgan ya da içe dönük ve kapanık hale gelebiliyor.”

Ailelerde iletişimi sağlıklı hale getirmek için neler yapmalı?

Bal bu konuda şu önerileri paylaşıyor:

“Sevgiyi en güçlü gösteren davranış, onları gerçekten dinlemektir. Küçük çocuğun oyununda oyuncağından bahsetmesi, ergenlik dönemimdeki bir çocuğun yaşadığı bir problemi aktarması anında onları gerçekten dinlemediğimizde, önemsemediğimizde iletişim kopar.

İletişimi kuvvetlendirmek için;

1. Aile toplantıları yapmak.

Belirlenen günlerde yapılacak olan bu toplantılarda, aile içindeki değerleri saygıyı sınırları konuşmalı. Bu toplantı çocukların da önemsendiğini gösterir.

2. Toplantı neticesinde günümüzü, haftamızı planlamak.

3. Bireysel hedefler koymak.

Herkese bu hafta, bu ay ne hedefliyorsun diye sorulabilir. Sonrasında hedefler değerlendirilebilir.

Çocukların kendilerini ailenin bir bireyi olduğunu, önemsendiğini, fikirlerinin sorulduğunu hissetmesi çok önemli.

Sevgimizi davranış ve söz ile belirtmeliyiz.

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close