Dünyanın en büyük nüfuslu Müslüman ülkesi Endonezya, helal belgelendirme adımlarını sağlamlaştırıyor.
2014 yılında yürürlüğe giren Helal Ürünler Garanti Yasası’ndan bugüne ülkede helal belgesinin bütünlüğü ve küresel uyumuna yönelik adımlar sıklaşıyor. Son olarak tüm gıda ürünlerinde helal belgesi şartı, çeşitli düzenlemeleri ve fırsatları beraberinde getiriyor.
Endonezya'ya ihracatta bulunmak isteyen farklı ülkelerden helal tedarikçilerin, ülkenin helal sistemine akredite olabilmeleri için 17 Ekim 2024’e kadar vakitleri bulunuyor.
Güneydoğu Asya ülkesinde helal belgelendirme yolculuğu
Helal Ürünler Garanti Kanunu, Endonezya'da dağıtılan tüm ürünlerin Helal standartlarını karşılamasını sağlamak amacıyla tasarlandı.
Endonezya, 17 Ekim 2024 itibarıyla tüm yiyecek, içecek, et ve kümes hayvanı ürünlerinin 2014 yasasına uygun olmasını, dolayısıyla helal ürün ithalatında bulunan şirketlerin ve sertifika kurumlarının ilgili yerli kuruluşla akreditasyonlarını tamamlamasını zorunlu kılıyor.
Tedarikçi ülkeler ve çeşitlilik
Bugüne kadar Malezya, Suudi Arabistan, Singapur, İran ve Türkiye'den önemli kuruluşlar da dahil olmak üzere dokuz helal sertifikasyon kuruluşu Endonezya’nın milli helal kurumundan tam akreditasyon aldı; diğerlerinin yanı sıra 16 AB ülkesi de değerlendirmeyi bekliyor. Bu küresel katılım, hükümetler arası imzalanan karşılıklı mutabakat zaptları yoluyla da gerçekleşebiliyor.
Tüm gıda ürünlerinde helal belgesini zorunlu kılan söz konusu gelişme, yüksek potansiyelli helal pazarına girmek isteyen şirketler için de güzel bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Sertifika almak isteyen işletmeler, Endonezya helal kurumunun çevrimiçi sistemi olan SIHALAL aracılığıyla doğrudan başvuruda bulunarak sorunsuz ve verimli bir akreditasyon süreci geçirebiliyor.
Böylece daha şeffaf, sağlam ve küresel olarak tanınan bir Helal sertifikasyon ekosistemi oluşturulması, tüketici güveninin artırılması ve helal sektöründe uluslararası ticari ilişkilerin kararlılıkla geliştirilmesi amaçlanıyor.
halaltimes