Yaygınlaşan dijital cihazlar, günlük yaşamda bizi kalemden ve yazmaktan uzaklaştırdı. Kalem tutarak yazı yazmak yerini dokunmatik ekranlara ya da klavyelere bırakıyor.
Eğitimin temelini oluşturan okuma ve yazma becerileri, akademik başarı için hayati öneme sahip.
Araştırmalara göre özellikle el yazısı beyin gelişimini olumlu destekliyor. Ayrıca dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocuklarda odaklanmayı artırıyor, yetişkinler de de Alzheimer ve Demans gibi hastalıkların riskini azaltıyor.
Odaklanmayı artırıyor
El yazısının beyin için önemli bir etkinlik olduğunu kaydeden Nöroloji Uzmanı Dr. Selen Gür Özmen “El yazısı, motor becerilerin ve bilişsel işlevlerin gelişimini destekler. Beynin birkaç farklı bölgesini aktive eder” dedi.
El yazısı pratiklerinin özellikle yaşlı yetişkinlerde bilişsel fonksiyonların korunmasına yardımcı olduğunu dile getiren Özmen, “El yazısı Alzheimer hastalığı ve Demans gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltabileceği düşünülmektedir. DEHB olan çocuklarda odaklanmayı ve dikkati artırabilir” diye konuştu.
Günlük el yazısı pratiklerinin bile faydalı olabileceğini söyleyen Özmen, 15-20 dakika günlük el yazısı pratiğinin motor becerilerin geliştirilmesine yardımcı olduğunu söyledi.
Milliyet