İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:56 Akşam20:05 Yatsı21:37 İmsak04:18 Güneş05:56 İşrak06:37 Öğle13:06
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 15°C Nem %76
Türkçe
20 Şevval 1445 29 Nisan 2024 Pazartesi
20 Şevval 1445
Öğle
13:06
İkindi
16:56
Akşam
20:05
Yatsı
21:37
İmsak
04:18
Güneş
05:56
İşrak
06:37
Giriş Yap

Yanıltıcı etiketlere düzenleme yapılacak

26.02.2024    |

Etiket düzenlemesi genişliyor. Muz aromalı süte muzlu süt, çilek aromalı gofrete çilekli gofret, margarinlerin üzerine ‘tereyağı keyfi’ yazılamayacak.

Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Tereyağı süt yağından yapılır, hayvansal bir gıdadır. Margarinse yüksek teknoloji ile yapılan bitkisel bir ürün. Hayvansal gıda ile alakası yok! Margarinin üzerine bir inek, bir de akan süt fotoğrafı koyup, sonra da üzerine ‘Köy tereyağı tadında’ yazmak tüketiciyi açıkça aldatmaktır. 

Bazı tüketiciler bunun bir etiket oyunu olduğunu bilir ve bilerek çeşitli sebeplerle bu ürünleri alır. Ancak herkesin bu gerçeği bilmesini bekleyemeyiz. Dolayısıyla tüm bu yanıltıcı ifadeler ve görseller bundan böyle ambalaj ve etiketlerden kaldırılacak. 

Rafta satılan ürünler, yasal sınırlar içerisinde, belirli kriter ve formülasyon ile yapılan, endüstriyel ürünler. Burada dikkat edilmesi gereken şu; bir üründe, iki kelime arasına ‘aromalı’ ibaresi girmişse, örneğin çilek ‘aromalı’ süt, bilin ki o üründe çilek oranı maksimum yüzde 5’tir. Ancak bu ürünler sanki sadece süt ile çilek karıştırılmışçasına ‘çilekli süt’ etiketi ile rafa çıkarıyor, aroma ibaresi yok! Çoğumuz da bunu ‘çilekli süt’ sanarak alıyoruz oysa içinde sütte çilekte yok! Katı yağ, rafine şeker, tatlandırıcılar, raf ömrü uzaması için e-maddeler... Sağlığa zararlı birçok katkı maddesi var.

Market rafları içinde meyve olmayan meyve suyu ve sütler ve hatta yoğurt, kefir, kek, kurabiye, gofret ile dolu. Bu ürünler içinde gerçekten meyve olanlara göre daha çok satılıyor. Sağlığımıza da cebimize de yazık değil mi?” diyor.

Sırma, "Taklit, tağşiş ve hile konusuna da eğilmek gerek. Hatta sıkı denetimler gerekiyor. Çünkü bugünlerde hammadde fiyatlarının artması ve yine ekonomik sebeplerle lojistik zincirinin kırılmasına bağlı olarak, malı bozulmasın, rafta uzun kalsın diye ürünlerine ‘yasal sınır’ üzerinde katkı/ koruyucu madde ekleyenler var. Etikette yazan ile ambalajın içindeki örtüşmüyor buna da sıkı denetim gerek.” uyarısında bulundu.

Uzmanlar bilinçli tüketici olmaya çalışmakla birlikte şu önerilerde bulunuyor:

Bol su içmek, hareket etmek,

İyi uyumak,

Evde yapılan tencere yemeklerini tercih etmek.

Hürriyet 

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close