İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:04 Yatsı21:35 İmsak04:20 Güneş05:58 İşrak06:38
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %87
Türkçe
19 Şevval 1445 28 Nisan 2024 Pazar
19 Şevval 1445
İşrak
06:38
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:04
Yatsı
21:35
İmsak
04:20
Güneş
05:58
Giriş Yap

Yoğun ekran kullanımı göz sağlığını etkiliyor

06.03.2024    |

Çocuklarda ve yetişkinlerde telefon ve tablet kullanıma bağlı olarak uzağı görememek anlamına gelen miyopi yayılıyor.

Yeni bir çalışma, dijital bağımlılığın yüksek olduğu Z kuşağının daha fazla miyop hale geldiğini ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre, yakın görüşlülük veya miyopi oranları son 30 yılda Birleşik Krallık’ta yüzde 46, ABD’de  gençler arasında yüzde 59 arttığı belirlendi. 

Araştırma, anne ve babalarına göre daha az sokağa çıkan bu kuşağın, ergenlik döneminde doğal güneş ışığını kaçırdığı, bunun da ciddi görme sorununu ortaya çıkardığını hatta körlüğe varan risklerle karşı karşıya bıraktığını belirledi.

Çocuklar daha fazla güneşe çıkmalı

Açıklamada, “Göz, ekran gibi yakın bir şeye uzun süre bakmaya zorlandığında, beyin ve göz yakın görüşü artırmak için uyum sağlar. Zamanla kasların sıkışması göz küresinin şeklini değiştirebilir veya göz küresinin uzamasına neden olabilir. Özellikle gelişmemiş bir çocuğun göz fonksiyonunda ciddi değişikliklere neden olabilir”

“Özellikle ilk 3 yaş olmak üzere gelişimini tamamlamamış çocuklarda telefon, tablet ekran kullanımını sınırlayın ve hatta ilk 2 yaşta izin vermeyin.

Ekranda zaman geçirirken 20-30 dakikada 5-10 dakika ara vermek veya uzağa bakmak yararlı olacaktır.

Çocuklar dışarıda zaman geçirmeli. Güneş ışığının yoğun bir şekilde alınması ile gözbebeği daralır ve gözün boyunun uzaması ile kendini gösteren miyobun artışını engelleyen dopamin salınımı artar.

Ayrıca açık havada geçirilen daha fazla zaman, tablette harcanan zamanın azalmasını sağlar.”  denildi.

Prof. Dr. Gökhan Meriç de pozisyon değiştirmeden ders çalışmak, oturmak ve uzun saatler bilgisayar, telefon veya televizyon kullanmanın küçük yaşlardan itibaren boyun ve sırt ağrısına neden olduğunu söyledi. Spazma yol açan bu durumun uzun sürmesinin kas kemik gelişimini etkileyerek duruş bozukluklarını da beraberinde getirdiğini belirten Meriç şu bilgileri verdi: 

- Cep telefonu ve laptop kullanan çocukların mutlaka günlük ekran süresi kısaltılmalı. 

- Öğrenci çocuklar, 30 dakikada bir mola vermeli. Molada esneme germe hareketleri yapmalı. 

- Ekran göz hizasında tutulmalı. Telefon ve tablet tutucuların seviyesi göz hizasına göre ayarlanmalı. 

- Mümkünse beli ve dirsekleri destekleyici ergonomik bir sandalyede oturulmalı. 

- Kanepede ve yatarak telefon ve tablet izlenmemeli. 

- Tüm çocuklar, ekrandan uzak kalınmasını sağlayacak spor aktiviteleriyle ilgilenmeli.  

Milliyet

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Günün Sohbeti
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Günün Sohbeti
Günün Sohbeti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close