Türkçede kullandığımız "Bayram" kelimesinin kökeni, Arapça'da "b-r-m" kökünden türemiş. Bu kök, "sevinç gösterme", "kutlama yapma" veya "bayramlaştırma" gibi anlamlara geliyor.
Bayram kelimesinin karşılığı olarak diğer dillerde ise; Fransızca, Fête; Almanca, Feiertag; İspanyolca, Fiesta; İtalyanca, Festa ve İngilizce, Festival kelimeleri kullanılıyor. Aynı eylemi, duyguyu, düşünceyi anlatmak için farklı farklı semboller kullanıyor olsak da bayramın zihnimizde “kutlama, sevinç veya coşku gününü” ifade eden bir terim olarak yer alması evrensel bir durum. Ancak içinde bulunduğumuz kültür, coğrafya ve inanç sistemimiz,“neyi” kutladığımız, “nasıl” sevindiğimiz ve “ne zaman” kutlama yapacağımızı etkiliyor.
Bu bilgileri paylaşam Psikolog Semra Aydın; “Bütün farklılarımıza rağmen bayramlar, insanların mutluluk seviyelerini artıran, sosyal bağları güçlendiren ve stresin azalmasını sağlayan önemli zaman dilimleridir” diyerek bayram günlerinin getirdiği güzellikleri şöyle hatırlatıyor:
Bayramların ruh sağlığımıza kazandırdıkları
Bireysel farklılıklarımız, yaşam deneyimlerimiz ve bu özel günlere nasıl bir anlam yüklediğimiz bayramları yaşayış şeklimizi etkiliyor. Ancak aile ve arkadaşlarla bir araya gelme, kutlama ve hediyeler alma gibi etkinliklerin mutluluk üzerinde olumlu etkileri var. Aynı zamanda bayramlar, insanları bir araya getirerek sosyal bağların güçlenmesine katkı sağlıyor. Aile bireyleri, uzakta olan akrabalar, arkadaşlar ve komşular bayramlar vesilesiyle bir araya gelerek ilişkilerini güçlendirebiliyorlar. Bu da psikolojik sağlık açısından olumlu bir katkı sağlayabiliyor.
Bayramlar, günlük yaşamın stresinden uzaklaşma ve dinlenme fırsatı sunuyor. Tatil günlerinde ve bayramlarda iş stresinin azalması, insanların daha rahat bir atmosferde zaman geçirmesini sağlayarak psikolojik sağlık üzerinde olumlu bir etki yapabiliyor.
Ramazan ayının bizlere kattıkları ve bayram hediyesi
Dini bayramlar, inananlar için manevi tatmin ve huzurun yaşandığı özel günler olarak yeni bir başlangıcın da sembolü olabilir, ibadetlerin arttığı, duaların edildiği bu günlerde manevi olarak yenilenme yaşayan insanlar bu özel günlerde daha fazla Allah’a yakınlaşma fırsatı bulabilirler.
Ramazan ayı gibi özel dönemleri ibadetlerle geçiren insanlar için bayramlar insanlara geçmiş hataları geride bırakma ve tazelenme fırsatı sunuyor. Ayrıca insanların, bayramlar vesilesiyle toplumsal dayanışma ve yardımlaşma duyguları artıyor ve ihtiyaç sahiplerine yardım etme konusunda daha duyarlı hale gelebiliyorlar. Bayramlarla ibadetlerin artması, dua etme ve toplum içindeki manevi etkinliklere katılma insanların iç huzurunu arttırabiliyor.
Bu özel günler, zamanın değerini hatırlatır ve insanlara sevdikleriyle geçirilen zamanın önemini vurgular. Modern yaşamın hızlı temposunda bir mola sağlayarak önemli ilişkilere odaklanma fırsatı sunarlar. Bu felsefi anlamlar, bayramların kültürel, sosyal ve bireysel düzeyde önemli ve anlamlı deneyimler sunmasını sağlar.