İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak06:25 Güneş07:54 Öğle12:55 İkindi15:25 Akşam17:48 Yatsı19:12
Hava - Hava durumuAçık 8°C Nem %81
Türkçe
20 Cemaziyelevvel 1446 22 Kasım 2024 Cuma
20 Cemaziyelevvel 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:25 07:54 08:36 12:55 15:25 17:48 19:12
Giriş Yap

Asr-ı Saadette Bayram Günleri

Özel Haber
Özel Haber
09.04.2024    |

On bir ayın sultanı rahmet ve mağfiret ayı Ramazan-ı Şerifin ardından Rabbimizin lütfu olan Ramazan Bayramı geldi.

Ramazan ayı; kulluk güllerinin çiçek açtığı, şefkat, merhamet ve yardımlaşma hislerinin harekete geçtiği manevi bir bahar mevsimi.

Peygamber Efendimiz (SAS.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor:

“Her kim inanarak ve ecrini yalnız Allah’tan umarak Ramazan ayını ibadetle geçirirse, geçmiş günahları mağfiret olunur.”

Salih amellerin, iyiliklerin bire yüz, bire bin ve daha fazla meyve verdiği bu mümbit, bereketli mevsimini uğurluyoruz. Artık ‘Elveda’ terennümleri gönlümüzün hüznüne karışıyor. Lakin Rabbimiz kullarını hüzünlü bırakmıyor, hanelerimizi ve yüreklerimizi bayram sevinciyle kuşatıyor…

Bayram günleri…

Enes Bin Malik (r.a.) şöyle rivayet etmektedir:

“İslam’dan önce Medinelilerin senede iki bayramları ‘oyun günleri’ vardı. Hicretten sonra bu iki günden birinde halkın eğlence yaptıklarını gören Allah Rasulü (SAS.)

‘Allah-u Teâlâ sizin için o iki günü, hayırlı iki günle değiştirmiştir. Biri yevm-i adha / Kurban Bayramı, diğeri yevm-i fıtır / Ramazan bayramıdır.’ buyurdu.”

Allah Rasulü, bu özel günlerin gündüzlerini sıla-i rahim, gecelerini de ibadetle geçirmiş:

“Bayram gecelerini ihya eden kimsenin kalbi, kalplerin öldüğü günde ölmez.” buyurmuştur.

Efendimiz (SAS.) bayram günlerini Müslümanlar için yardımlaşma, dayanışma ve sevinç günü ilan etmiştir. Bugünlerin nasıl ihya edileceği hususunda da ümmetine bizzat örnek teşkil etmiştir.

Asr-ı Saadet dönemine gidelim ve dünden bugüne bayram sevincinin izini birlikte sürelim…  

Asr-ı Saadette bayram kutlamaları, musalla ‘namazgâh’ adı verilen geniş bir alanda hanımların da katıldıkları bayram namazı ile başlardı. İlk bayram namazı, Hicretin ikinci yılında, Kurban bayramında kılınmıştır.

Peygamberimiz, bayram namazlarını hava yağışlı değilse, Mescid’in biraz uzağında bulunan musallada kıldırırdı. Bayram namazına gitmeden önce gusleder ve en güzel elbisesini giyerdi. Namazgâha giderken ve evine dönerken de farklı yollardan geçmeyi tercih ederdi.

Ramazan bayramında, namaza çıkmadan önce birkaç tane hurma yemek âdeti idi. O’nun (SAS.) hurma yeme âdeti bir sünnet telakki edilmiş; bu anlayış, bayramlarda tatlı ikramı geleneğini doğurmuştur.

Kurban bayramında ise kesilen kurban etinden yediğini hatırlatmak isteriz…

Resulullah, bayram namazı kılınan yere geldiğinde, önce iki rekat bayram namazı kıldırır, sonra da ayağa kalkıp cemaate dönerek hutbe okur, vaaz ve nasihatte bulunurdu. Bütün hutbelerine Allah’a (C.C.) hamdederek başlardı, ayrıca bayram hutbelerinde çokça tekbir getirirdi.

Allah Rasulü, bilhassa bayramlarda Müslümanlar arasında dargınlığı hoş görmez ve: 

“Bir Müslüman’ın diğer Müslüman’a üç günden fazla dargın durması helal olmaz.” buyururdu.

Ebu Hureyre (r.a), Rasulullah’ın (SAS.) şöyle buyurduğunu işittim demiştir:

“Bir müminin, din kardeşini üç günden fazla terk edip küs durması helal değildir. Üç gün geçmişse, onunla karşılaşıp selam versin. Eğer selamını alırsa, her ikisi de sevapta ortak olurlar. Yok eğer selamını almazsa, almayan günaha girmiş olur. Selam veren ise küs durmaktan çıkmış olur.” 

“Kim, din kardeşini bir yıl terk edip küs durursa, onun kanını dökmüş gibi günaha girer.” 

Peygamberimiz, Müslümanların birbirine buğz etmelerini, arka çevirmelerini, hased ve birbirleriyle alay etmelerini yasakladı. Müminlerin birbirlerine üç günden fazla küs durmalarının onları kin, nefret, buğz duygularıyla donatacağını ve doğal olarak zıtlaşmanın çatışmalara bile yol açacağını haber verdi. Zira bayramlar, tam da bu tavsiyelere uymanın, dargınlıkları sona erdirmenin, mutluluk ve sevinci yaşamanın günleriydi…

Nitekim Allah Rasulü’nün sünneti doğrultusunda, bayramlarda neşe ve sevinç göstermek, milletimiz tarafından şeâir-i dinden sayılmıştır.

Düğünlerde olduğu gibi bayramlarda da izhar-ı sürur etmeye, nefsanî arzuları ayağa kaldırmayacak şekilde oyun ve eğlenceye cevaz verilmiştir. Ayrıca bayramların getirdiği sevinç ve neşenin, toplumun her kesiminde hissedilebilmesi için uzak yakın akrabalarımızı düşünmek, hatta bu daireyi daha da genişleterek diğer insanları da sevindirmek dini bir vecibedir.

Zira elimizdeki nimeti ve gönlümüzdeki sevgiyi ne kadar paylaşabilirsek, bayramın manası o kadar derinleşecek, sevgimiz ve neşemiz o denli büyüyecek demektir…

 

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close